Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na výměnu oken v památkové zóně, kdy by se jednalo o ponechání vnější části špaletového okna, tzn. , že pohledově z ulice by okno zůstalo původní, ale vyměnili bychom vnitřní okno dřevěné za plastové, které je vzdálené od toho vnějšího zhruba 20 – 30 cm směrem do místnosti.

Je potřebné i u výměny toho vnitřního okna žádat památkový úřad o stanovisko, nebo v případě, že se nebude měnit to vnější okno, tedy nedojde k žádnému provedení udržovací práce z vnějšího pohledu, nemusí toto stanovisko být? Děkuji mockrát za odpověď. Valerie

ODPOVĚĎ:
V případě památkových zón je důležitý zejména vnější vzhled, tedy při zachování povoleného vzhledu oken by tento způsob jejich výměny neměl být z hlediska zvýšené ochrany v takové lokalitě jakkoliv rozporován. Nicméně podmínky se mohou lišit právě v závislosti na konkrétní památkové zóně a požadavcích památkářů. Proto je určitě vhodnější tento způsob výměny oken pro jistotu konzultovat na příslušném úřadu, abyste se vyhnuli případným problémům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.