Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně dodržení stavebního povolení. Nevím co můžu udělat, sousedi nám dělají peklo. Viděli jsme, jak po zaměření polohy základní desky pro dům vytyčující kolíky, vytáhli a posunuli si ten domek, jak potřebovali. Můžeme se nějak bránit? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Dle § 118 odst. 1 stavebního zákona stavebník je povinen provádět stavbu v souladu s jejím povolením vydaným podle tohoto zákona. Pokud stavebník chce po vydání stavebního povolení změnit stavbu, musí o změnu požádat stavební úřad (§ 118 odst. 3 stavebního zákona).
Dle § 119 odst. 2 stavebního zákona stavební úřad při uvádění stavby do užívání zkoumá, zda stavba byla provedena v souladu s rozhodnutím o umístění nebo jiným úkonem nahrazujícím územní rozhodnutí a povolením stavby a dokumentací, nebo ověřenou projektovou dokumentací, v souladu se stanovisky nebo závaznými stanovisky, popřípadě rozhodnutími dotčených orgánů, byla-li vydána podle zvláštních právních předpisů, a zda jsou dodrženy obecné požadavky na výstavbu.
Obdobný je postup v případě získání kolaudačního souhlasu.
Tedy obsah stavebního povolební je pro stavebníka závazný, pokud chce, aby výsledná stavba vypadala jinak (nebo např. byla jinde umístěná), musí požádat stavební úřad o změnu.
Zde doporučuji obrátit se na příslušný stavební úřad a upozornit jej na nesrovnalosti při stavbě sousedova domu.
Je zde také možnost postihu takového jednání souseda jako správního deliktu dle stavebního zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.