Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2011 sousední pozemek stavba (pouze základové pásy) bez stavebního povolení. Stavební firma v insolvenci. Na stavebním úřadě je doteď vedeno správní řízení o odstranění stavby. Po zaměření mého domu se ukázalo, že část základu postaveno na mém pozemku. Rád bych si teď na této straně dodělal zateplení domu, ale mám obavu, zda nemohu dojít ke konfliktu se sousedem, který zde má již betonový základ i když na černo.

Nejde mně o odstranění stavby jako takové, stěnu bych zateplil od sousedova základu, ale bojím se abych v budoucnosti nemusel zateplení domu strhávat i když je na mém pozemku. Děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
Přestože v současné době není jasné, zda bude stavebním úřadem rozhodnuto o odstranění předmětné stavby (základů domu), nebo bude-li tato stavba dodatečně povolena, můžete svůj dům bez obav zateplit.
Skutečnost, že sousedova stavba zasahuje částečně na Váš pozemek znamená, že pro realizaci stavební činnosti bude soused v zásadě potřebovat Váš souhlas. Stavební úřad bude při svém rozhodování rovněž povinen zohlednit aktuální stav Vašeho domu (tzn. že není možné, aby stavební úřad povolil Vašemu sousedovi realizaci takové stavební činnosti, v jejímž důsledku by byl poškozen Váš dům).
V současné chvíli Vám doporučuji dotazem u místně příslušného stavebního úřadu ověřit, zda je ve věci Vašeho souseda vedeno řízení o odstranění stavby či řízení o dodatečném povolení stavby (tzv. legalizace černé stavby). Je-li vedeno řízení o dodatečném povolení stavby, doporučuji Vám aktivní účast v tomto řízení (stavební úřad zejména písemně upozorněte, že svůj dům hodláte zateplit, tzn. že provádění jakékoli stavební činnosti bude z této strany vyloučeno; stavební úřad rovněž upozorněte na skutečnost, že sousedova stavba stojí částečně na Vašem pozemku, pokud stavební úřad tuto informaci dosud nemá).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že v soukromoprávní rovině se můžete se sousedem vypořádat dle § 1084 a násl. či dle § 1087 občanského zákoníku.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.