Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme samostatnou zahradu (více než 2 000 m2) s vjezdem pro auto. Chceme na ní zřídit zpevněnou plochu (294 m2) pro příležitostné parkování – mají to být zatravňovací tvárnice se štěrkovým podložím – celková hloubka asi 60 – 70cm, tedy žádný beton ani asfalt. Potřebujeme k tomu nějaké povolení od stavebního úřadu? Jakub

ODPOVĚĎ:
Váš stavební záměr by mohl být kvalifikován jako:
1/ Terénní úprava:
Dle § 3/1 stavebního zákona jsou terénními úpravami zemní práce a změny terénu, jimiž se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry, těžební a jim podobné a s nimi související práce, například skladovací a odstavné plochy, násypy, zavážky, úpravy pozemků pro zřízení hřišť a sportovišť či těžební práce na povrchu.
Dle § 80/3 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. b) stavebního zákona není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu v případě terénních úprav do 1,5 m výšky nebo hloubky o výměře do 300 m2 na pozemcích, které nemají společnou hranici s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím, pokud nedochází k nakládání s odpady. V takovém případě tedy může být stavební záměr realizován „ve volném režimu“.
Nebude-li splněna některá z podmínek pro realizaci stavebního záměru (terénní úpravy) „ve volném režimu“ (ve Vašem případě se jedná o neexistenci společné hranice s veřejnou pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím a nenakládání s odpady), bude zapotřebí získat územní rozhodnutí o změně využití území (§ 80/2 písm. a) stavebního zákona) a zároveň souhlas s ohlášením stavebnímu úřadu (§ 104/1 písm. i) stavebního zákona).
2/ Stavba odstavné plochy:
Dle § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 17. stavebního zákona je zapotřebí vydání územního souhlasu v případech odstavných ploch do 300 m2, které neslouží pro skladování nebo manipulaci s hořlavými látkami nebo látkami, které mohou způsobit znečištění životního prostředí (tyto podmínky jsou ve Vašem případě, jak předpokládám, splněny).
3/ Změna druhu pozemku:
Dle § 80/3 písm. c) stavebního zákona není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu v případě změn druhu pozemku o výměře do 300 m2. I v tomto případě by tedy měl být Váš stavební záměr realizován „ve volném režimu“ (byl-li by kvalifikován za změnu druhu pozemku, což však považuji za variantu spíše méně pravděpodobnou).
Vzhledem k tomu, že jednotlivé stavební úřady vykládají ustanovení stavebního zákona odlišně (a to někdy i značně odlišně), doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný stavební úřad a realizaci Vašeho stavebního záměru zde konzultovat. Stavební úřad by měl být schopen Vám sdělit, jaký typ přivolení (pokud vůbec nějaký) bude pro realizaci Vašeho stavebního záměru vyžadovat (právní názor místně příslušného stavebního úřadu pro Vás bude samozřejmě určující).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.