Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den.
- nový soused provádí stavební práce bez povolení, dodatečné stavebné povolení, nepřímý soused dělí nás 1,5 m ulička
- co dělat, když nám nedovolí účastnit se stavebního řízení.

- vzdálenost budov 8 m starší zástavba, samé malé chatičky, vzhled budovy se změnil - výška 7 m, šířka, nemělo by se přihlížet na vyhlášku 501/2006, kdy vzdálenost musí být 10 m nebo alespoň na výšku sousedních budov
- chata nad námi - přistavil patro, lodžie po celé délce, na pozemku se nedá pohnout, aby o tom nevěděl.
- sluníčko svítí na střechu, ale na terasu a pozemek tak 2-3 hodiny, můžeme se vůbec nějak branit.
UPŘESNĚNÍ:
- soused nad námi, koupil starší chatičku, stavební práce bez povolení, přístavba do šířky, nové nosné zdi, přístavba dalšího patra, výška 6,80, změna vzhledu.
- dělí nás pouze 1,5m ulička, všechny uličky před několika lety prodala obec jednomu zájemci, takže jsme nepřímí sousedé.
- vzdálenost mezi chatami je 8m, nemělo by se přihlížet při této výšce, na malou zástavbu kolem, všechny chaty jednopodlažní, nebo alespoň přihlédnout na vyhlášku 501/2006, kdy vzdálenost budov má být nejméně 10m.
- přistavené patro lodžie po celé délce chaty, na pozemku se nedá pohnout, aniž by o tom sousedé nevěděli.
- v červenci jsme kontaktovali stavební úřad, ale nic se nedělo.
- pak jsme podali podnět zahájení řízení z důvodu nepovolené stavby, podali si žádost o dodatečné stavební povolení, ale nejsme účastníky, jelikož jsme nepřímí sousedé, tak jsme podali žádost o účastvenství v řízení, ale žádná odpověď.
- řízení bude příští pátek
- sluneční podmínky jsou nové.
Předem moc děkuji. Eva

ODPOVĚĎ:
Pokud nejste vlastníkem pozemku sousedícího s pozemkem tohoto souseda, nejste účastníky stavebního řízení o dodatečné povolení stavby. Stavební zákon v této věci neumožňuje rozšíření účastníků nad zákonem stanovený rámec, tedy účastníkem můžete být pouze za situace, kdy toto stanoví stavební zákon.
Je zde možnost pokusit se zapojit do tohoto stavebního řízení osobu, která vlastní pozemek přímo sousedící s tímto sousedem, který žádá dodatečné stavební povolení.
Stavební úřad je vázán zákonem i prováděcími předpisy, tedy i Vámi zmiňovanou vyhláškou a v rámci řízení posuzuje, zda jsou splněny požadavky mj. i této vyhlášky. Nicméně samotná vyhláška umožňuje, aby stavební úřad udělil výjimku z těchto pravidel.
Co se týká stínění Vašeho pozemku, zde je možnost řešit věc cestou občanského práva – můžete podat proti tomuto sousedovi žalobu na zdržení se – a to zastiňování Vašeho pozemku. Pokud byste se rozhodli jít touto cestou, je vhodné se nechat u soudu zastoupit advokátem – kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.