Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Dle odst. 1 písm. d) bod 7 stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžaduje oplocení pozemků pro zemědělské a lesnické účely bez podezdívky. Pokud tedy hodlám oplotit lesní pozemek (PUPFL) drátěným pletivovým plotem bez podezdívky koho o tom mám informovat? Případně jak mohu využít § 21 občanského zákoníku? Děkuji, Milada.

ODPOVĚĎ:
Právní úprava zřizování oplocení na pozemcích určených k plnění funkcí lesa je obsažena ve stavebním a lesním zákoně, přičemž je nutné vycházet z obou těchto právních předpisů.
1/ Stavební zákon:
V nejobecnější rovině dle § 18/5 stavebního zákona platí, že v nezastavěném území (tedy např. na lesních pozemcích) lze v souladu s jeho charakterem umisťovat stavby, zařízení, a jiná opatření mimo jiné pro lesnictví. Uvedené stavby, zařízení a jiná opatření včetně staveb, které s nimi bezprostředně souvisejí včetně oplocení, lze v nezastavěném území umisťovat v případech, pokud je územně plánovací dokumentace výslovně nevylučuje.
Co se týče oplocení zřizovaných na lesních pozemcích, je klíčový § 79/2 písm. k) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona, dle něhož platí, že:
- oplocení lesních školek,
- oplocení zřízené k ochraně lesních porostů před zvěří na lesních pozemcích,
- oplocení dřevin vysazených za účelem založení územního systému ekologické stability,
nevyžadují žádné přivolení stavebního úřadu (tzn. že tato oplocení lze zřídit ve "volném režimu"), pokud jsou tato oplocení bez podezdívky, přičemž nesmí dojít k omezení provozu na pozemní komunikaci nebo k přerušení turisticky značené trasy.
Pakliže by mělo být na lesním pozemku zřízeno oplocení za jiným účelem než je uvedeno výše, bylo by pro zřízení takového oplocení zapotřebí vydání územního souhlasu (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodu 14. stavebního zákona). Takový stavební záměr by se však mohl (za určitých okolností) dostat do rozporu s lesním zákonem, jak uvádím níže (přičemž rozhodný bude vždy účel, za kterým bude oplocení zřizováno).
2/ Lesní zákon:
Dle § 20/1 písm. b) lesního zákona je v lesích mimo jiné zakázáno stavět oplocení. Z tohoto zákazu může vlastník lesa povolit výjimku (§ 20/4 lesního zákona).
Získání povolení vlastníka lesa však samozřejmě není jedinou podmínkou pro zřízení oplocení v lese. Kromě shora uvedených podmínek dle stavebního zákona je ještě nutné vycházet z § 32/7 lesního zákona, dle něhož je zakázáno oplocovat les z důvodů vlastnických nebo za účelem omezení obecného užívání lesa (§ 19/1 lesního zákona). Oplocení je v lesích možné zřizovat pouze v případě lesních školek, oplocení zřízeného k ochraně lesních porostů před zvěří a oplocení obor nebo farmových chovů zvěře.
Z dotazu usuzuji, že máte v úmyslu zřídit oplocení v lese, který je Vaším vlastnictvím (v takovém případě samozřejmě souhlas vlastníka lesa získávat nemusíte, neboť osoba žadatele a vlastníka lesa splývají). Z dotazu však nevyplývá, za jakým účelem hodláte oplocení zřídit (přičemž účel oploceni je pro správnou kvalifikaci klíčový). Z tohoto důvodu proto pouze shrnu shora uvedené v několika odrážkách:
- máte-li v úmyslu oplotit svůj les z vlastnických důvodů (tzn. oplocením vymezit Vaše vlastnictví), popř. zabránit obecnému užívání lesa (tzn. vstupu veřejnosti do Vašeho lesa), není to možné (lesní zákon tento postup výslovně zakazuje) ;
- máte-li v úmyslu zřídit ve Vámi vlastněném lese oplocení z důvodu lesní školky, ochrany lesních porostů před zvěří na lesních pozemcích nebo ochrany dřevin vysazených za účelem založení územního systému ekologické stability, můžete takové oplocení zřídit bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu;
- máte-li v úmyslu zřídit ve Vámi vlastněném lese oplocení z důvodu založení obory nebo farmového chovu zvěře, bude zapotřebí získání územního souhlasu.
Závěrem své odpovědi pouze podotýkám, že § 21 občanského zákoníku, který v dotazu zmiňujete, je na Vámi popsanou situaci zcela nepoužitelný, neboť toto ustanovení upravuje postavení státu v oblasti soukromého práva.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.