Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavební úřad tvrdí, že nemá bazén zařazen pod pojem "drobná vodní plocha", která je uvedena v pražských regulativech, ale už neumí zdůvodnit, proč bazén nesmím umístit na zahradě. Je tedy bazén drobná vodní plocha nebo není? Děkuji, Zdeněk.

ODPOVĚĎ:
V rámci českého právního řádu se pojem "drobná vodní plocha" vyskytuje prakticky pouze v § 3/1 písm. b) lesního zákona, dle něhož představují drobné vodní plochy pozemky určené k plnění funkcí lesa. Definici tohoto termínu však lesní zákon neobsahuje, tato zmínka proto Váš případ neřeší.
Dle § 3/2 katastrálního zákona je jedním z druhů pozemků "vodní plocha" (katastrální zákon však pojem "drobná vodní plocha" nezná).
Máte-li v úmyslu umístit na své zahradě bazén, upozorňuji na § 79/2 písm. p) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona, dle něhož platí, že pro umístění bazénu do 40 m2 zastavěné plochy na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci v zastavěném území umístěného v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku, není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu (tedy ani územní rozhodnutí o umístění stavby či územní souhlas, ani stavební povolení či ohlášení stavebnímu úřadu). Jsou-li tedy splněny všechny shora uvedené podmínky, nachází se umístění bazénu ve "volném režimu" (což však z dotazu nevyplývá).
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat stavební úřad s dotazem, jaký typ přivolení stavebního úřadu (v rámci územního a stavebního řízení) bude pro Váš bazén zapotřebí (resp. zda bude nějaké přivolení vůbec zapotřebí). Stavební úřad by měl být schopen Vám případně zdůvodnit, proč není umístění bazénu na Vašem pozemku možné (nebude-li toho stavební úřad schopen, můžete se se stejným dotazem obrátit na jemu nadřízený krajský stavební úřad).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.