Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budu si moct od roku 2017, dle novely stavebního zákona, oplotit svůj pozemek - vymezený jako plocha pro komerční využití (Plocha výroby a skladování lehký průmysl), aniž bych musel mít souhlas sousedů? Případně, zda si mohu oplotiti alespoň ty strany pozemku, sousedící se sousedy, od kterých budu mít souhlas?

Pokud mi i přes výše uvedené případně zamítne například městský úřad toto oplocení, mám nějaké možnosti odvolání se? Velmi Vám děkuji, v úctě Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Novela stavebního zákona nebyla zatím publikována ve Sbírce zákonů, její finální podoba není tedy dosud známa. Právní úprava zřizování oplocení by však neměla doznat změn, ve své odpovědi budu proto vycházet ze současného znění stavebního zákona.
Pro zřízení oplocení postačuje vydání územního souhlasu (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona). Jedná se o procesně jednodušší typ přivolení stavebního úřadu, neboť v tomto případě není zahajováno územní řízení.
Podmínkou pro vydání územního souhlasu je však získání souhlasů sousedů se stavebním záměrem. Konkrétně dle § 96/3 písm. d) stavebního zákona musí být k žádosti o vydání územního souhlasu připojeny souhlasy osob, které mají vlastnická (nebo jiná věcná práva) k pozemkům nebo stavbám na nich a tyto pozemky mají společnou hranici s pozemkem, na kterém má být stavební záměr uskutečněn. I pokud byste tedy hodlal oplotit pouze některé hranice svého pozemku, budete vždy potřebovat souhlasy všech Vašich sousedů.
Souhlasy sousedů s navrhovaným stavebním záměrem musí být vyznačeny na situačním výkresu (čímž bude prokázáno, že sousedé měli šanci se podrobně seznámit s navrhovaným umístěním stavebního záměru a právě takové umístění odsouhlasili).
Pokud získáte souhlasy všech Vašich sousedů (a splníte i další podmínky pro vydání územního souhlasu) a stavebním úřadem nebude přesto územní souhlas vydán, bude možné, abyste se bránil podáním návrhu na přezkum takového postupu (§ 96/4 stavebního zákona).
Nepodaří-li se Vám získat souhlasy všech sousedů, bude nutné zahájit v této věci územní řízení, které bude zakončeno (po splnění všech podmínek) vydáním územního rozhodnutí o umístění stavby (§ 79 stavebního zákona). V rámci zahájeného územního řízení se Vaši sousedé stanou jeho účastníky a budou (mimo jiné) oprávněni vznášet své námitky, jejich souhlas však k vydání územního rozhodnutí o umístění stavby zapotřebí nebude. Bude-li Vaše žádost o vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem zamítnuta, bude možné se proti takovému rozhodnutí bránit odvoláním.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že existují i případy, kdy pozemek oplocen být musí (z dotazu nevyplývá, zda se jedná i o Váš případ). Konkrétně dle § 24c vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území musí být oploceny pozemky se stavbami:
a/ které mohou působit nepříznivě na životní prostředí, zejména stavby pro výrobu s nečistým provozem, čistírny odpadních vod, asanační podniky,
b/ kde je nutno zamezit volnému pohybu osob nebo zvířat,
c/ které je třeba chránit před okolními vlivy, zejména stavby pro výrobu potravin,
d/ které je třeba chránit před vstupem neoprávněných osob, zejména jaderná zařízení, regulační a měřicí stanice.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.