Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 jsme koupili s manželem pozemek. Pozemek je určen k individuálnímu bydlení v předměstí (IN-2). Zažádali jsme o územně plánovací informaci, protože chceme postavit na pozemku rodinný dům o zastavěné ploše 66 m2. Územně plánovací odbor nám odpověděl s tím, že v tomto případě záměr vyžaduje nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu (úzká komunikace bez chodníků a osvětlení).

Proto je nutné pro umístění stavby vydání územního rozhodnutí. Okolní a sousední parcely jsou osazeny rodinnými domy. Co to pro nás znamená? Co přesně musíme udělat pro to, aby nám bylo umožněno stavět rodinný dům? Jak jsme již informovali, nová nebo oprava komunikace se neplánuje během příštích 10 let. Děkuji, Libuše.

ODPOVĚĎ:
Územně plánovací odbor Vám dal prostřednictvím územně plánovací informace toliko najevo, že v případě Vašeho stavebního záměru nebude možné postupovat jednodušším způsobem (cestou vydání územního souhlasu), nýbrž bude zapotřebí zahájit územní řízení a vydat územní rozhodnutí o umístění stavby (což je proces o něco složitější, rozdíl však není markantní).
Na vysvětlenou uvádím, že pro výstavbu rodinného domu o zastavěné ploše 66 m2 na pozemku, který je určen k zástavbě rodinnými domy, postačí (samozřejmě za splnění dalších podmínek) vydání územního souhlasu a souhlasu s ohlášením stavebnímu úřadu (jak vyplývá z § 96/2 písm. b) ve spojení s § 104/1 písm. a) stavebního zákona).
Aby mohl být územní souhlas vydán, musí být splněny i podmínky dle § 96/1 stavebního zákona. Dle tohoto ustanovení platí, že stavební úřad vydá územní souhlas, pokud:
- je stavební záměr v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše,
- poměry v území se podstatně nemění,
- stavební záměr nevyžaduje nové nároky na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu.
Jelikož ve Vašem případě dospěl územně plánovací odbor k názoru, že podmínka dle poslední odrážky výše není splněna (neboť realizace Vašeho stavebního záměru bude vyžadovat nové nároky na veřejnou dopravní infrastrukturu), bude zapotřebí, abyste zahájili "standardní" územní řízení, jehož výsledkem bude (při splnění všech podmínek) vydání územního rozhodnutí o umístění stavby (§ 79 stavebního zákona). Poté bude možné předložit stavebnímu úřadu ohlášení Vašeho stavebního záměru (§ 104 a násl. stavebního zákona).
Co je nutné udělat pro získání potřebných přivolení stavebního úřadu, se dozvíte v rámci územního řízení (v tomto ohledu velmi záleží na praxi toho kterého stavebního úřadu).
Co se týče připojení Vašeho pozemku na veřejnou pozemní komunikaci, lze odkázat na tyto dva právní předpisy:
- vyhlášku o obecných požadavcích na využívání území, dle jejíhož § 20/7 musí ke každé stavbě rodinného domu vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby;
- vyhlášku o technických podmínkách požární ochrany staveb, v jejíž příloze 3 (Podrobnější vymezení technických podmínek požární ochrany zařízení pro hašení požárů a záchranné práce) jsou uvedeny minimální parametry přístupových komunikací ke stavbám (a to v bodech 2 a 3 této přílohy).
V současné chvíli Vám doporučuji konzultovat konkrétní požadavky na dopravní přístupnost Vašeho pozemku s územně plánovacím odborem či stavebním úřadem.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území
vyhláška č. 23/2008 Sb. , o technických podmínkách požární ochrany staveb
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.