Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zjistila jsem, že na mém pozemku někdo (majitel nebo obec) zhotovil bez mého vědomí nájezd do rodinného domku. Jak mám prosím postupovat, aby byla stavba odstraněna. Pozemek nechci prodávat ani pronajímat. V obci nebydlím. Z mého pohledu stavební úřad porušil zákon tím, že vydal stavební povolení na příjezd do RD na cizím pozemku a následně tuto stavbu zkolaudoval.

Nebyla jsem účastníkem stavebního řízení. Podotýkám, že na mém pozemku není cesta - na katastru nemovitostí je pozemek evidován jako ostatní plocha. Odstraněním nájezdu nebude majitel omezen v užívání RD, jelikož si může nájezd postavit o kousek dál na vlastním pozemku. Děkuji. Zdena

ODPOVĚĎ:
Na tuto stavbu (nájezd) lze nahlížet z dvojího úhlu pohledu.
Předně jako na stavbu neoprávněnou. Neoprávněná stavba je stavba zřízená na cizím pozemku, aniž by měl stavebník z hlediska občanského práva oprávnění stavbu na cizím pozemku postavit. Vlastník takového pozemku se může domáhat, aby soud rozhodl o odstranění stavby na náklady stavebníka. Vlastník pozemku se tak může vyhnout povinnosti uhradit stavebníkovi vynaložené náklady. Právo domáhat se odstranění stavby však vlastník pozemku ztrácí, pokud by se prokázalo, že o zřizování stavby věděl a tuto nezakázal.
Vlastník pozemku má tedy vyloženě povinnost zakročit proti stavbě například podáním návrhu na předběžné opatření. Pokud by vlastník pozemku nezakročil včas, může na druhou stranu po zřizovateli stavby požadovat, aby pozemek odkoupil za obvyklou cenu. Tato úprava je obsažena v § 1084 a násl. občanského zákoníku (dostupný zde: www.portal. gov.cz).
Další úhel pohledu je hlediska stavebního zákona (č. 183/2006 Sb.), kdy lze stavbu posuzovat jako nepovolenou. Nepovolená stavba je taková stavba, která byla provedena bez příslušného povolení vyžadovaného stavebním zákonem. Sjezdy a nájezdy na pozemní komunikace obecně nevyžadují povolení/ohlášení, pokud se nejedná o výjimky. V takovém případě by postačil podnět na stavební úřad, který by byl oprávněn zahájit řízení ve věci odstranění takové stavby (nájezdu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.