Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak postupovat v případě, kdy jsem účastníkem řízení "povolení odstranění stavby" jako majitel stavby, která sousedí se stavbou, která má být odstraněna, vznesl jsem námitky proti provedení odstranění stavby podle předložené projektové dokumentace z důvodu nepřiměřeného omezení, ohrožení práva a oprávněných zájmů účastníka řízení a tyto námitky zamítl městský stavební úřad, odstranění stavby povolil.

Nyní podávám odvolání proti tomuto rozhodnutí městského stavebního úřadu ke krajskému stavebnímu úřadu. Pokud i krajský stavební úřad neuzná oprávněnost mých námitek a odstranění stavby povolí, jakým způsobem se mohu domáhat svých práv, když jsem přesvědčen, že případným rozhodnutím krajského stavebního úřadu dojde k nepřiměřenému omezení, ohrožení práva a oprávněných zájmů účastníka řízení. Je možně se odvolat proti rozhodnutí krajského stavebního úřadu, nebo je nutno řešit věc již soudní cestou? V případě, že se věc musí řešit soudní cestou, jaká žaloba se podává a kam se musí zaslat? Děkuji, Rudolf.

ODPOVĚĎ:
Proti rozhodnutí krajského úřadu, který bude rozhodovat jako druhostupňový, již nelze podat odvolání, je zde možnost napadnout takové rozhodnutí soudní vestou, jak zmiňujete.
Pokud tedy i krajský úřad rozhodne ve Váš neprospěch, je možné podat žalobu ke správnímu soudu – krajskému soudu, v jehož obvodu je sídlo správního orgánu, který ve věci vydal rozhodnutí v prvním stupni nebo jinak zasáhl do práv toho, kdo se u soudu domáhá ochrany.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.