Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Rád bych se prosím zeptal, je-li někde stanoveno jaká má být minimální  vzdálenost (sousedovi) plynovodní přípojky k chatě, od hranice mého pozemku. Jedná se o 2 sousedící zahrady s chatami. Děkuji a jsem s pozdravem, Karel.

ODPOVĚĎ:
Žádný právní předpis nestanoví minimální odstupovou vzdálenost plynovodní přípojky od hranic pozemků.
I přesto je však možné jakousi minimální odstupovou vzdálenost dovodit z energetického zákona (nejedná se nicméně o odstupovou vzdálenost, kterou by byl Váš soused povinen zachovat, spíše se jedná o odstupovou vzdálenost, na jejímž zachování byste měl ve vlastním zájmu trvat).

Kolem každé plynovodní přípojky (§ 66 energetického zákona) se rozprostírá ochranné pásmo, které zajišťuje její bezpečný a spolehlivý provoz. V ochranném pásmu jsou omezeny některé činnosti (např. výstavba), tzn. že k těmto činnostem je zapotřebí předchozí souhlas provozovatele plynárenské soustavy. Co se týče omezení činností v ochranném pásmu plynovodní přípojky, je vhodné vědět, že:
- v ochranném pásmu plynovodní přípojky i mimo ně je každý povinen zdržet se jednání, kterým by mohl poškodit plynovodní přípojku nebo omezit nebo ohrozit její bezpečný a spolehlivý provoz a veškeré činnosti musí být prováděny tak, aby nedošlo k poškození energetických zařízení;
- pokud to technické a bezpečnostní podmínky umožňují a nedojde-li k ohrožení života, zdraví, bezpečnosti nebo majetku osob, fyzická nebo právnická osoba provozující příslušnou plynovodní přípojku udělí písemný souhlas se stavební činností, umísťováním staveb, zemními pracemi, zřizováním skládek a uskladňováním materiálu v ochranném pásmu plynovodní přípojky (souhlas musí obsahovat podmínky, za kterých byl udělen) ;
- vysazování trvalých porostů kořenících do větší hloubky než 20 cm nad povrch plynovodní přípojky ve volném pruhu pozemků o šířce 2 m na obě strany od osy plynovodní přípojky je možné pouze na základě souhlasu provozovatele plynovodní přípojky.

Co se týče velikosti ochranného pásma plynovodní přípojky, je nutné vycházet z § 68/2 písm. a) a b) energetického zákona, dle nichž platí, že ochranným pásmem se rozumí souvislý prostor vymezený svislými rovinami vedenými ve vodorovné vzdálenosti od půdorysu plynárenského zařízení měřeno kolmo na jeho obrys, který činí:
- u plynovodních přípojek o tlakové úrovni do 4 bar včetně, umístěných v zastavěném území obce 1 m na obě strany,
- u plynovodních přípojek o tlakové úrovni do 4 bar včetně, umístěných mimo zastavěné území obce 2 m na obě strany,
- u plynovodních přípojek nad 4 bar do 40 bar včetně 2 m na obě strany.

Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že Váš soused hodlá vybudovat plynovodní přípojku ke své chatě. V této souvislosti upozorňuji, že pro zřízení plynovodní přípojky je zapotřebí získat od místně příslušného stavebního úřadu tzv. územní souhlas (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 10. stavebního zákona).
Pokud by chtěl Váš soused vést plynovodní přípojku blíže než 2 m od Vašeho pozemku, bude pro vydání územního souhlasu potřebovat Váš podpis na situačním výkresu (jak vyplývá z § 96/3 písm. d) stavebního zákona).
Pokud Vás soused osloví s žádostí o podpis situačního výkresu (za účelem vydání územního souhlasu), lze Vám doporučit trvat na tom, aby byla plynovodní přípojka vedena právě 2 m od hranice Vašeho pozemku (resp. nikoli blíže). Pokud soused tomuto Vašemu požadavku vyhoví, nebude Váš podpis na situačním výkresu de facto potřebovat (neboť podpis souseda je zapotřebí při umísťování plynovodní přípojky ve vzdálenosti menší než 2 m od hranic pozemků, pakliže by tato vzdálenost činila přesně 2 m, podpis situačního výkresu by neměl být stavebním úřadem vyžadován).
Bude-li sousedova plynovodní přípojka vedena 2 m od hranic pozemků (nebo ve vzdálenosti větší), budete mít jistotu, že ochranné pásmo plynovodní přípojky nezasáhne ani částečně na Váš pozemek (a nebude Vás v budoucnu případně omezovat ve stavební, terénní či jiné činnosti na okraji Vašeho pozemku).
Pro úplnost dodávám, že kolem plynovodní přípojky se nachází rovněž tzv. bezpečnostní pásmo (§ 69 energetického zákona), jehož účelem je zamezení nebo zmírnění účinků případných havárií plynových zařízení a k ochraně života, zdraví, bezpečnosti a majetku osob. Rozsah bezpečnostního pásma je větší, než rozsah ochranného pásma (je určen v příloze energetického zákona). Stavební činnost v bezpečnostním pásmu je možná s předchozím souhlasem provozovatele plynovodní přípojky (v tomto ohledu je však udílení souhlasů provozovateli plynovodních přípojek běžné a není nutné se tudíž rozsahu bezpečnostního pásma obávat).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.