Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme ve vilové čtvrti. Nový majitel sousedícího domu se rozhodl, že na svém pozemku postaví 4 podlažní obytný dům s nízkometrážními byty prý pro studenty. 10/2017 proběhla s novým majitelem schůzka, kde nám předal architektonickou studii a dohody o zpřístupnění našeho pozemku a provádění bouracích prací. Jak se můžeme proti projektu, s kterým nesouhlasíme, bránit? Děkuji, Karolína.

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám lze doporučit dát novému sousedovi hned zpočátku na srozuměnou, že s jeho stavebním záměrem nesouhlasíte. Z tohoto důvodu v žádném případě nepodepisujte žádný z dokumentů, které Vám nový soused předkládá (souhlas se zpřístupněním Vašeho pozemku apod.).
Aby mohl Váš nový soused započít se stavebními pracemi, bude zapotřebí získat příslušné přivolení stavebního úřadu v rámci územního a stavebního řízení. Pokud jste přímými sousedy pozemku, na kterém hodlá nový soused stavět, stanete se účastníky územního a stavebního řízení. Jako takoví budete oprávněni nahlížet do správního spisu, předkládat důkazy a především vznášet námitky, se kterými se bude muset stavební úřad vypořádat.
V každém případě Vám doporučuji aktivní přístup k věci, tzn. nepodlehněte případnému sousedovu nátlaku, trvejte na svém odmítavém postoji k jeho stavebnímu záměru, důsledně využívejte svých práv v rámci územního a stavebního řízení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  •   Napadnutí, odmítnutí stavebního plánu souseda - bytový dům ve vilové čtvrti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.