Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S manželkou jsme si koupili pozemek, kde na sousedním pozemku podél společné hranice je zbudované vodní podzemní dílo. Tzv. odlehčovací stoka DIN 2200/1200 mm. Vlastníkem VAK a. s. s břemenem na katastru. Při stavbě našeho (2009) i dalších dotčených pozemků jsme byli blokováni ochranným pásmem tj. 7 m od středu stoky na každou stranu, kde jsme tuto podmínku od stavebního úřadu dostali a dodrželi.

Nyní je situace, že nový vlastník, který koupil pozemek a byl seznámen s břemenem obchází stavební úřad a VAK a. s. a po linii kamaráčovství. Chce vodní dílo ve svůj prospěch zregulovat (zúžit) a RD tak přiblížit k naší hranici (kupovali jsme i pozemek s tím, že soused bude také zatížen břemenem a tím bude vzdálen od společné hranice). Nyní zdá se, že úřednice nebude z jistých důvodů vyžadovat ochranné pásmo a dává prostor k jednání s VAK a. s. o možné regulaci stoky.
Přesto že v roce 2016 vydaném ÚR a SP jiného stavebníka svázalo na pozemku regulativou a ochranným pásmem 7 m. Zatím je vše ve stádiu vyjednávání a kreslení projektu, ale máme obavy z ohýbání zákona podle známosti na úřadě. Poraďte prosím, co v tomto případě dělat, když se oprávněně obáváme o nestrannost vodoprávního stavebního úřadu. Děkuji za odpověď, Denis.

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě se základní právní úprava nachází v § 23 zákona o vodovodech a kanalizacích, dle něhož platí, že:
- výjimku z ochranného pásma může povolit v odůvodněných případech vodoprávní úřad, přičemž při povolování výjimky přihlédne vodoprávní úřad k technickým možnostem řešení při současném zabezpečení ochrany vodovodního řadu nebo kanalizační stoky a k technickobezpečnostní ochraně zájmů dotčených osob;
- v ochranném pásmu vodovodního řadu nebo kanalizační stoky lze provádět zemní práce, stavby, umísťovat konstrukce nebo jiná podobná zařízení či provádět činnosti, které omezují přístup k vodovodnímu řadu nebo kanalizační stoce nebo které by mohly ohrozit jejich technický stav nebo plynulé provozování, anebo provádět terénní úpravy, jen s písemným souhlasem vlastníka vodovodu nebo kanalizace (nebo se souhlasem jejich provozovatele) ;
- nezíská-li osoba, která hodlá provádět činnosti uvedené v předchozí odrážce, souhlas podle předchozí odrážky, může požádat vodoprávní úřad o povolení k těmto činnostem; vodoprávní úřad může v těchto případech tyto činnosti v ochranném pásmu povolit a současně stanovit podmínky pro jejich provedení.
Domníváte-li se, že konkrétní úředník vodoprávního úřadu má k Vašemu sousedovi, resp. k projednávané věci, takový vztah, který vylučuje jeho nestrannost, je vhodné, abyste upozornili jemu nadřízeného úředníka (vedoucího) na to, že dotyčný úředník je pravděpodobně podjatý (§ 14 správního řádu). Nebude-li vodoprávním úřadem na Vaše upozornění reagováno dle Vašich představ, můžete v této věci kontaktovat nadřízený vodoprávní úřad (krajský úřad). Totéž se samozřejmě týká i úředníků stavebního úřadu.
Bude-li Vás následně soused žádat o podpis plánku jím zamýšlené stavby, lze Vám doporučit mu takový plánek nepodepisovat. V takovém případě nebude Váš soused moci řešit věc zjednodušeným způsobem (tedy cestou stavební ohlášky), nýbrž bude muset zahájit "klasické" územní a stavební řízení.
Vzhledem k tomu, že jako vlastníci sousedního pozemku se stanete účastníky územního a stavebního řízení, která Váš soused zahájí, budete oprávněni vznášet v rámci těchto řízení své námitky, s nimiž se bude muset stavební úřad vypořádat.
V rámci územního řízení můžete poukázat rovněž na dosavadní rozhodovací praxi stavebního úřadu, který doposud u všech stavebníků vyžadoval, aby respektovali sedmimetrové ochranné pásmo. Dle § 2/4 správního řádu platí, že správní orgán (zde stavební úřad) je povinen dbát na to, aby při rozhodování skutkově shodných nebo podobných případů nevznikaly nedůvodné rozdíly.
Nebude-li Vašim námitkám v rámci územního a stavebního řízení vyhověno, bude možné, abyste v této věci podali odvolání (vyloučeno není ani budoucí soudní řešení věci).
Bude-li podjatost úředních osob zjevná, ponechávám k Vaší úvaze medializaci tohoto případu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ochranné pásmo kolem stoky a stavba rodinného domu - regulace stoky
  • Podjatost úředníka a medializace případu stavebního povolení
  • Regulace stoky z důvodu stavby rodinného domu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.