Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vedle našeho domu koupili starý dům, který zbourali a teď staví na původních základech nový dům, který bude mít i patro. Rozestup mezi naším a novým domem je minimální. Cca 0,5 m. Mohu se bránit? Děkuji Robert.

ODPOVĚĎ:
Bránit jste se mohl v průběhu řízení, které bylo v této věci vedeno stavebním úřadem (předpokládám, že jste se stal účastníkem tohoto řízení a o všem podstatném jste byl informován). Pakliže stavební úřad sousedův stavební záměr schválil, přičemž Vy jste k tomu nic nenamítal, je nyní (když výstavba již probíhá) na obranu pozdě.
Bylo by sice možné se proti sousedově stavební činnosti bránit ještě soukromoprávní cestou (a to ve smyslu § 1004 občanského zákoníku) - tato obrana je však podmíněna aktivitou v průběhu řízení před stavebním úřadem. Pokud jste byl v průběhu řízení vedeného stavebním úřadem pasivní, není v podstatě možné se proti sousedově stavbě bránit ani soukromoprávní cestou.
Pakliže soused odstranil starý dům a začal budovat dům nový bez povolení stavebního úřadu, jedná se pravděpodobně o tzv. černou stavbu. V takovém případě Vám doporučuji bez prodlení informovat o sousedově stavební činnosti místně příslušný stavební úřad (ideálně včetně fotodokumentace). Stavební úřad by měl v této věci provést kontrolu a dospěje-li k závěru, že se skutečně jedná o tzv. černou stavbu, zahájí řízení o odstranění stavby (v jehož rámci ovšem sousedovi umožní požádat o dodatečné povolení stavby). Odstupy mezi stavbami musí být takové, aby umožňovaly například údržbu či opravy těchto staveb. Bude-li tedy před stavebním úřadem v budoucnu probíhat řízení o dodatečném povolení sousedovy stavby, budete moci namítat (jelikož byste se měl stát účastníkem tohoto řízení), že odstup staveb je příliš malý (stavební úřad se bude muset s touto Vaší námitkou vypořádat).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.