Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o zodpovězení dotazu, který se týká Stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v aktuál. znění. V ČSN 73 6110, kap. 14 se řeší mj. parkovací stání v klidu. V tab. č. 34 této ČSN, pro rodinný dům je ve sl. "Účelová jednotka" uvedeno: byt do 100 m2 celkové plochy na 1 stání. Dotaz: Co se započítává u rodinného domu do celkové plochy?

Definici "celkové plochy" jsem nenašla ve st. zákoně, ani v jeho prováděcích vyhláškách. Prý snad ani tento pojem definován nebyl (Netuším, zda není tento pojem definován v novém st. zákoně platném od 1.7.2024). Proto se obracím na Vás, zda byste mi neporadili, jak je ohledně toho, co je obsahem celkové plochy postupováno v praxi. Předem děkuji za odpověď

 

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že právní předpisy z oblasti stavebního práva uspokojivou odpověď na Váš dotaz nedávají.
Starý stavební zákon užíval sousloví „celková plocha“ v podstatě pouze v souvislosti se zařízeními či pozemky. Nyní účinný stavební zákon v tomto ohledu nepřináší v podstatě nic nového.
Je otázkou, zda by ve Vámi řešeném případě nebyl pojem „celková plocha“ zaměnitelný s pojmem „zastavěná plocha“, který je starým i novým stavebním zákonem definován v podstatě shodně:
„zastavěnou plochou stavby plocha ohraničená pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny; plochy lodžií a arkýřů se započítávají; u objektů poloodkrytých (bez některých obvodových stěn) je zastavěná plocha vymezena obalovými čarami vedenými vnějšími líci svislých konstrukcí do vodorovné roviny; u zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny“
(§ 13 písm. o) stavebního zákona). Popřípadě by mohl být použitelný rovněž pojem „podlahová plocha“, který je v § 13 písm. n) stavebního zákona definován takto:
„podlahovou plochou součet ploch vymezených vnitřním lícem svislých konstrukcí jednotlivých místností a prostorů stavebně upravených k účelovému využití v budově; v podlažích se šikmými stěnami nebo šikmým stropem je vymezena vnitřním lícem konstrukcí v úrovni 1,2 m nad úrovní podlahy; u poloodkrytých popřípadě odkrytých prostorů se místo chybějících svislých konstrukcí podlahová plocha vymezí pravoúhlým průmětem obvodu vodorovné nosné konstrukce“
Pojem „podlahová plocha“ je dále definován v § 2 a § 3 nařízení vlády o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím.
Velmi přesnou definici pojmu „celková plocha“ jsem nalezl zde:
https://slanskymakler.cz/uzitna-plocha-podlahova-plocha/
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon
nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.