Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně přístřešku pro ovce, který bych chtěl postavit na svém políčku. Je evidován jako orná půda, tak bych se chtěl zeptat, zda je nutné povolení. Zastavěná plocha by byla kolem 27 m čtverečních. Předem děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Rostislav.

ODPOVĚĎ:
Všem tazatelům, kteří se na Bezplatnou právní poradnu obracejí s podobnými dotazy doporučuji – a doporučuji to proto i Vám – následující: Navštivte místně příslušný stavební úřad a svůj stavební záměr s ním podrobně konzultujte. Právní názor (resp. zavedená praxe) místně příslušného stavebního úřadu totiž pro Vás bude určující. Budete-li znát názor/požadavky stavebního úřadu předem, ušetříte si pozdější nesnáze či nedorozumění.
V první řadě je nutné nahlédnout do aktuálně platného územního plánu a ověřit, zda je na Vašem pozemku vůbec s nějakou výstavbou počítáno, popř. zda je Vámi vlastněný pozemek zařazen v nezastavěném území či se jedná o pozemek nezastavitelný.
Pokud by se Vámi vlastněný pozemek nacházel v nezastavěném území, bylo by možné na něm výstavbu salaše realizovat s odkazem na § 122/1 písm. e) stavebního zákona, dle něhož lze v nezastavěném území v souladu s jeho charakterem povolovat záměry pro:
„zemědělství a lesnictví“
Zároveň však platí, že tyto stavby lze v nezastavěném území povolit pouze v případě, že je územně plánovací dokumentace výslovně nevylučuje (§ 122/3 stavebního zákona) – znění územního plánu je tedy klíčové.
Dle odst. 1 písm. h) přílohy 2 stavebního zákona se za jednoduché stavby považují:
„stavby pro hospodářská zvířata do 60 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m“
K výstavbě jednoduché stavby je zapotřebí získat od stavebního úřadu povolení záměru (jak to vyplývá z § 171 stavebního zákona). Zjistíte-li tedy, že výstavba salaše je na Vašem pozemku možná, bude nutné se obrátit na místně příslušný stavební úřad s žádostí o vydání povolení záměru (k této žádosti bude samozřejmě nutné doložit potřebné přílohy) – to vše by Vám měl stavební úřad vysvětlit, rozhodnete-li se s ním svůj stavební záměr předem konzultovat.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 283/2021 Sb. , stavební zákon

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.