Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupila jsem 5/2024 byt v novostavbě do OV a posléze jsem se stala předsedkyní nově vytvořeného SVJ. Jako SVJ jsme u investora reklamovali pohledový beton ve spol. prostorách domu, kdy na schodišti našeho bytového domu na povrchu schodišťových ramen (dle PD požadavek na prefa pohledová) a spodním líci podest (dle PD požadavek jako pohledové v kvalitě PB3) byly na základě odborného posudku expertizní firmou identifikovány a zdokumentovány závažné vady povrchu.

Závěr posudku je, že tyto vady jsou jednoznačně v rozporu s požadavkem na kvalitu PB3 dle TP ČBS u povrchu stropů schodišťových podest. Dále jsou tyto vady i v rozporu s požadavky na kvalitu betonu PB1 (nejnižší stupeň) u povrchu schodišťových ramen domu. Dle posudku je kvalita předmětných povrchů, zejména schodišťových ramen, velmi nízká a obsahuje závažné vady, které jsou zcela v rozporu s požadavky na povrchové betony. Posudek jsme zaslali investorovi a očekávali návrh na řešení – návrh na postup pro odstranění zjištěných závad byl součástí posudku. Avšak reakce investora byla i přes zcela jasné závěry posudku zamítavá s tímto odůvodněním: Zadavatelem stavby bytového domu je xy bytové družstvo, které je i držitelem autorských práv k projektové dokumentaci a k designovému řešení - xy bytové družstvo, tak určuje požadavky na design budovy, jejích interiérů a odsouhlasuje vzorky či provedení pohledových prvků. V tomto případě pak požadavkem xy bytové družstvo, bylo provedení budovy s „raw“ prvky, které jsou čistě surově betonové a industriální a které mají vytvářet dojem průmyslového designového stylu. V prostorech budovy je tak využíván kontrast surového betonu, skla a antracitových klempířských prvků. xy bytové družstvo tak v rámci realizace stavby a autorského dozoru záměrně nepožadovalo po zhotoviteli provedení třídy PB3 pohledového betonu. I z tohoto důvodu ve Standardech provedení bytů tato třída pohledového betonu nebyla uvedena a naopak je ve Standardu uvedeno pouze v provedení „pohledový beton“. Tyto Standardy jsou Vám k dispozici a byly i přílohou smluvní dokumentace, stejně tak byla zajištěna prohlídka nemovitosti před její samotnou koupí. Domnívám se, že ústní změna parametrů projektové dokumentace (dohoda mezi investorem a stavební firmou) by neměla být možná a že dle stavebního zákona musí být tyto změny buď ohlášeny stav. úřadu, nebo musí být ve stavebním deníku. Poslední instancí by asi mohla být kolaudace, kde by v zápisu bylo uvedeno, že parametry dle projektové dokumentace nebyly dodrženy, ale i tak se domnívám, že označení „pohledový beton“ musí splňovat minimálně nejnižší stupeň kvality betonu PB1, což dle posudku nesplňuje. Potřebovala bych tedy potvrdit, zda jsou mé domněnky správné a na jaké paragrafy stav. zákona bychom se v odpovědi na zamítavé stanovisko mohli odvolat. S pozdravem, Daniela.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaný problém je nutné vnímat ve dvou rovinách:
1/ Stavebněprávní rovina:
Odchylky od stavebním úřadem schválené projektové dokumentace jsou zcela běžným jevem, který je stavebním úřadem schvalován buď v průběhu výstavby (změna stavby před jejím dokončením), anebo v rámci kolaudačního řízení. Může se ovšem samozřejmě stát, že stavební úřad si některé odchylky nepovšimne (resp. není na ni upozorněn) – pak vzniká protiprávní stav, kdy je stavba realizována v rozporu se schválenou projektovou dokumentací (a může se tudíž jednat o tzv. černou stavbu).
V této souvislosti se můžete obrátit na místně příslušný stavební úřad a ověřit u něj, zda byla předmětná odchylka od schválené projektové dokumentace v průběhu výstavby či kolaudace řešena či zda zůstala nepovšimnuta.
2/ Soukromoprávní rovina:
Vámi popsaný spor má ryze soukromoprávní charakter – jedná se v podstatě o reklamaci zjištěných vad. V tomto ohledu je podstatné, zda je SVJ stranou smlouvy o dílo (jejímž předmětem je bytový dům), resp. v jakém právním postavení vůči zhotoviteli stavby se vlastně nachází.
Nebude-li možné dospět k dohodě, nezbývalo by SVJ, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. V této souvislosti je podstatné, zda je zhotovitel stavby schopen prokázat, že bytové družstvo (které bylo – jak předpokládám – objednatelem stavby) skutečně v průběhu výstavby odsouhlasilo změnu kvality pohledových betonů. Pokud by totiž zhotovitel stavby takové odsouhlasení prokázal, bylo by podání žaloby velmi na pováženou – zhotovitel stavby může být jen těžko odpovědný za změnu stavby, která byla objednatelem schválena (či dokonce požadována).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.