Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, moc prosím o přednostní zodpovězení dohoto dotazu. 2009 jsem si koupila byt ve starém domě se 7 bytovými jednotkami. Majitel domu, v němž jsem si byt koupila, rozprodal celkem 4 byty, 2 pronajal a jeden si nechal pro sebe, ale nebydlí v něm. Hlavní dotaz se týká studny a s tím spojené užívání vody.

Majitel má studnu a z ní odebíráme vodu, ale na SVČK je přihlášená i městská voda a kanalizace. Od začátku mu na základě ústní dohody (smlouva žádná není) platím přes bankovní účet 250 Kč za odběr studniční vody a náklady s tím spojené. Další majitel platí 1000 Kč, taktéž bez smlouvy a další majitelé v bytech celá léta nebydlí, proto nevíme, zda něco platí. 2009-2016 neukázal žádné vyúčtování, za co peníze vydal. Stalo se několikrát, že nám i přesto, že hradím náklady na provoz studny a užívání vody, netekla kvůli rozbitému čerpadlu voda, rozbory studniční vody také nedělá. Nyní se stalo, že se opět rozbilo čerpadlo, ale tentokrát voda neteče již několik dní. Spravit ho prý nemůže, protože je prý na dovolené, má prý rozbité auto a tudíž neví, kdy přijede. Klíč od vodárny má on, takže k čerpadlu nemáme přístup. Začínám zjišťovat, že mi dělá naschvály, protože jsem se s ním již několikrát nepohodla ohledně jeho praktik. Nyní nám - majitelům pohrozil, že až přijede z dovolené, odpojí studniční vodu a napojí nás na městskou a studniční vodu bude pouštět jen svým nájemníkům. Má na to právo? Jak je to s placením studniční vody? Má majitel nárok účtovat si za ní peníze? Může nás od ní odpojit a za jakých podmínek? Má právo nás napojit na městskou vodu?
Pakliže nás odpojí od studny, kdo bude hradit náklady na rozvody trubek městské vody? Za jakých podmínek, může od nás vybírat peníze na fond oprav? Má být určen nějaký správce? A jak to podle zákona má probíhat? Dům je starý asi 100 let, vlhké a plesnivé zdi a celkově je dům ve velmi zanedbaném stavu. Majitel má v obci špatnou pověst, vlastní několik domů, kde se také zřejmě chová podobně. Je arogantní a nejedná s námi jako s rovnocennými majiteli bytů a diktuje si podmínky jako bychom byli nájemníci. Jsem bezradná, protože v domě jsme zůstali jen 2 majitelé, další 2 majitelé bytů tam nebydlí a nevíme jak máme postupovat. Má majitel nárok chovat se k nám za těchto výše uvedených podmínek? Moc děkuji za odpověď. Leona

ODPOVĚĎ:
Pokud i předchozí majitelé bytu čerpali vodu z této studny, pak bych postavila obranu na tom, že bylo vydrženo věcné břemeno čerpání vody ze studny (na vydržení je třeba čerpat vodu minimálně 10 let). Pokud by se tedy stalo, že by vás majitel studny odpojil, pak by nezbylo nic jiného, než se u soudu domáhat určení, že vzniklo věcné břemeno čerpání vody ze studny a pokud by vám majitel toto věcné břemeno zrušil, pak by to bylo možné jen dohodou nebo by se této možnosti musel domáhat soudně. Takže odpověď na otázku týkající se studny je taková, že nemá právo vás odpojit, nicméně pokud tak učiní, musíte proti němu zahájit soudní kroky a prokázat existenci věcného břemene. Podle vodního zákona se poplatky za čerpání vody z vlastní studny platí až při odběru větším než 6 000 m3 v kalendářním roce, anebo 500 m3 v kalendářním měsíci. Odpovídá to přibližně spotřebě vesnice o 100 obyvatelích. V tomto případě je tedy evidentní, že peníze, které mu hradíte, jsou pouze jeho příjmem a on má právo je vybírat pouze s odůvodněním, že je to za úplatné věcné břemeno. Pokud se ale existenci věcného břemene bude bránit, pak od vás úhrady přijímá neoprávněně. Úhrada napojení na městskou vodu by v případě realizace jeho výhružek byla řešena v návaznosti na existenci věcného břemene. Pokud by bylo prokázáno, že vydržením vzniklo, pak byste se teoreticky věcného břemene mohli vzdát za podmínky, že napojení majitel studny uhradí.
Pokud jde o otázku oprav, pak ve vašem domě by mělo existovat společenství vlastníků jednotek (SVJ), jehož vznik je povinný, pokud jde o dům, kde je alespoň 5 bytových jednotek a alespoň 3 z těchto bytových jednotek mají jiného majitele. Pak všechny otázky včetně odvodů do fondu oprav podléhají schválení SVJ.
Za dané situace bych Vám doporučila obrátit se na právníka, který se zaměřuje na bytové právo. V případě vzniku společenství vlastníků jednotek by Vaše pozice oproti majiteli byla výrazně silnější.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.