Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2012 jsem byla na operaci odstranění štítné žlázy v Motole. Byla mi poškozena jedna hlasivka, ale lékař mě ujistil, že se zotaví, což mi řekl i na následné kontrole. V roce 2020 jsem byla v nemocnici v Krči na odstranění krční mandle a lékař se mě ptal, jestli vím, že mi jedna hlasivka vůbec nefunguje. Byla jsem překvapená, nicméně jsem to asi nechtěla řešit, protože jsem nepociťovala žádné problémy.

Postupem času ale problémy mám. Pokud jsem nachlazená, jedna hlasivka to nezvládne a já přestanu na pár dní úplně mluvit. Můj dotaz zní, jestli i po takové době můžu nárokovat odškodnění za trvalé následky, případně jestli nemáte nějaké doporučení, jak situaci řešit. Děkuji Sabina.

 

ODPOVĚĎ:
V první řadě je nutné vyjasnit, zda poskytovatel zdravotních služeb, u něhož jste v roce 2012 absolvovala operaci, postupoval odborně správně či nikoli. Sama skutečnost, že v průběhu této operace došlo k poškození jedné Vaší hlasivky, totiž nevypovídá nic o tom, zda Vám byla zdravotní péče poskytnuta takzvaně lege artis či non lege artis. Je možné, že poškození hlasivky svědčí o nějakém medicínském pochybení operatéra, stejně jako je možné, že jde o běžnou operační komplikaci, k níž v obdobných případech dochází (a na riziko jejíhož výskytu jste byla před operací upozorněna).
Bude proto vhodné, pokud v této věci oslovíte jiného odborníka a předložíte mu kopie zdravotnické dokumentace (týkající se Vaší operace z roku 2012). Je rovněž možné, abyste kontaktovala znalce, dle mého názoru ale v současné chvíli postačí, budete-li postup operatéra konzultovat s jiným lékařem (samozřejmě působícím ve stejném oboru medicíny).
Vyjde-li najevo, že poškození hlasivky představuje odborně nesprávný postup, tzn. že operatér s největší pravděpodobností pochybil, bude možné uvažovat o tom, zda se Vaše právo na odčinění újmy (poškození zdraví) již promlčelo či nikoli.
Dle § 106/1 Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013) činila promlčecí lhůta u práva na náhradu škody na zdraví dva roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.
Dle § 629/1 občanského zákoníku (účinného od 1. 1. 2014) činí obecná promlčecí lhůta tři roky, přičemž promlčecí lhůta u práva na náhradu škody počíná běžet, když se poškozený dozví o vzniku škody a o osobě povinné k její náhradě (§ 620/1 občanského zákoníku).
Ve Vašem případě je otázkou, kdy jste se dozvěděla o škodě (jelikož o tom, kdo Vám hlasivku poškodil, jste věděla v podstatě ihned po operaci). O poškození hlasivky jste se dozvěděla sice rovněž ihned po operaci, byla jste ovšem ujištěna o její regeneraci, přičemž toto poškození se ve Vašem životě nijak neprojevilo (a to ani v roce 2020, kdy jste byla na přetrvávající nefunkčnost hlasivky opět upozorněna). Dalo by se proto uvažovat o tom, že skutečná škoda na Vašem zdraví (tedy praktický projev poškození hlasivky) vznikla až tehdy, když jste začala pociťovat, že zbývající hlasivka při nachlazení nedostačuje – až od této doby by mohla začít plynout promlčecí lhůta. Není však jisté, zda by soud (pakliže byste svá práva uplatňovala soudní cestou) na tuto argumentaci přistoupil.
Zjistíte-li, že operatér v roce 2012 odborně pochybil a budete-li se chtít pokusit vymoci finanční odčinění způsobené újmy, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského, popř. medicínského práva), s jehož pomocí se můžete obrátit na poskytovatele zdravotních služeb s předžalobní výzvou, popř. následně můžete podat k soudu žalobu.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.