Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

7/2023 mi výrobní pás vzal pravé zápěstí (jsem seřizovač). Bylo to uznané jako pracovní úraz. Bohužel první diagnóza bylo vyvrtnuté zápěstí a od té doby se mé přetrvávající bolesti dokládaly. Všichni doktoři na trauma mě vyháněli do práce, řekli mi, že si mám vzít ortézu a ukončit PN. Dokonce i zdravotní bratr zasáhl a začal mi tvrdit, že na ně tlačí ČSSZ, nebyla to pravda, volal jsem tam.

Vše dopadlo tak, že mi doktorka před svědkem řekla, že mě už nebude léčit a napsala mi, že si mám najít odborné pracoviště. Mezitím mi v práci ukončili pracovní úraz a závodní lékař to musel potvrdit, protože jsem kvůli počáteční diagnóze nic neměl (kvůli neléčení ze strany Nemocnice). Já jsem si našel soukromou kliniku, kde mi byl zjištěn natržený vaz. Čekal mě mnou hrazený zákrok (artroskopie + operace), výsledkem bude zhoršený, ale nebolestivý ohyb (uleví se mi). Nyní mi končí neschopenka, protože kvůli zanedbání lékařské péče jsem doma už skoro rok. Problém jsem musel tedy řešit na soukromé klinice, ale věřil jsem doktorům a myslel, že mě uzdraví v mojí nemocnici. Nevím co mám vlastně dělat, protože vedli teď mou operaci a PN jako neúrazovou. Samozřejmě budu mít teď papír, že se o úraz jednalo. Poradíte mi prosím jaké kroky mohu nyní zvolit? Rozhodně bych chtěl ze strany nemocnice za jejich laxní péči odškodnit, kdybych je poslechl a do práce šel, tak se mi ta šlacha urve v práci při zátěži. Jsem pravák a problém je na pravé ruce a momentálně tu ruku mám v sádře, čeká mě první kontrola s operačním zápisem. Děkuji Pankrác.

 

ODPOVĚĎ:
Ve vztahu k Vašemu zaměstnavateli je zapotřebí, abyste operaci a následnou dočasnou pracovní neschopnost uplatnil jako následek pracovního úrazu. Zaměstnavatel by měl tento Váš nárok samozřejmě uznat, pakliže mu doložíte lékařskou zprávu o tom, že vztah příčinné souvislosti mezi operací (a následnou dočasnou pracovní neschopností) a původně utrpěným úrazem existuje. Váš zaměstnavatel by měl v této souvislosti oslovit pojišťovnu (u které je povinně pojištěn pro případ své odpovědnosti za pracovní úrazy a nemoci z povolání) – pojišťovna by Vás pak měla odškodnit (tzn. že Vaše odškodnění by se (oproti původnímu vyhodnocení Vašeho úrazu) rozšířilo.
Pakliže by zaměstnavatel (či jeho pojišťovna) odmítal uznat, že Vámi podstoupená operace a následná dočasná pracovní neschopnost přímo souvisejí s utrpěným pracovním úrazem, bylo by nutné se v této věci obrátit s žalobou na soud. Touto žalobou byste se domáhal buď toho, aby soud určil, že operace a dočasná pracovní neschopnost jsou přímým následkem pracovního úrazu, anebo byste se mohl domáhat (a to spíše) konkrétního odškodnění (tedy náhrady za bolest, náhrady nákladů léčení, náhrady ztráty na výdělku po dobu dočasné pracovní neschopnosti apod. – všechny tyto náhrady by bylo samozřejmě nutné řádně vyčíslit).
Bude-li nutné dořešit věc soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí pracovního práva).
Pokud jde o Váš vztah s nemocnicí, můžete si na její postup samozřejmě stěžovat (§ 93 a násl. zákona o zdravotních službách). Tuto stížnost je zapotřebí adresovat přímo nemocnici. Nebudete-li spokojen s vyřízením této stížnosti, budete se moci „odvolat“ k místně příslušnému krajskému úřadu, který v této věci zahájí řízení.
Nemocnice by byla povinna nahradit Vám újmu (škodu) pouze tehdy, pokud a/ odborně pochybila, b/ na Vaší straně došlo k újmě (škodě) a c/ mezi a/ a b/ existuje vztah příčinné souvislosti. Sama skutečnost, že pakliže byste se řídil názorem nemocnice, mohl Vám vzniknout další úraz při zatížení poraněné ruky, sama o sobě nestačí (jedná se pouze o spekulaci). Ze znění dotazu si nejsem jist tím, zda Vám v důsledku (zatím neprokázaného) pochybení nemocnice vznikla nějaká újma (škoda).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. , o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.