Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám prosím dotaz k článku o odborném dohledu nad lékařem s certifikátem o kmeni. Jsem radiolog s atestací pracující v ambulanci, jsem zaměstnanec. Když bych chtěla na výpomoc (SONOGRAFIE) lékaře se splněným tříletým kmenem (lékaře L2), myslím tedy po radiologickém kmeni, a splňuji podmínku, že budu v dosahu do 30min a telefonicky zastižitelná nepřetržitě, jak za něj ručím v případě, že bude nějaké pochybení, nějaká stížnost pacienta atd. děkuji, Agáta.

ODPOVĚĎ:

Základní podmínky pro výkon odborného dohledu jsou zakotveny v § 4/6 zákona č. 95/2004 Sb. , dle něhož platí, že:
„Odborný dohled vykonává lékař se specializovanou způsobilostí, a to nepřetržitou telefonickou dostupností a fyzickou dosažitelností zdravotnického zařízení, ve kterém vykonává činnost lékař s odbornou způsobilostí, do 30 minut. Lékař, který vykonává … odborný dohled, musí být v základním pracovněprávním vztahu k poskytovateli zdravotních služeb …“
Ze znění dotazu usuzuji, že všechny zákonné podmínky by měly být ve Vašem případě splněny – tzn. a/ jste lékařkou se specializovanou způsobilostí, b/ jste zaměstnankyní ambulance, c/ budete kdykoli telefonicky dosažitelná a d/ fyzicky dostupná do třiceti minut.
Nelze hovořit o tom, že byste za práci svého kolegy, nad kterým budete vykonávat odborný dohled, nějak právně odpovídala (ručila). Lékař pracující pod odborným dohledem je běžným zaměstnancem, který vůči svému zaměstnavateli odpovídá za jím odvedenou práci.
Rozhodne-li se lékař pracující pod odborným dohledem k samostatné činnosti (a to v rámci oprávnění, která mu dává § 4/4 zákona č. 95/2004 Sb.), ponese za ni rovněž samostatnou právní odpovědnost.
Vaši spoluodpovědnost za případnou újmu na zdraví pacienta (či jiné pochybení) by bylo možné dovodit tehdy, pakliže by se kolega pracující pod odborným dohledem řídil Vašimi radami (doporučeními), které by se ukázaly být odborně nesprávné (či jinak závadné).
Sama skutečnost, že vykonáváte (budete vykonávat) odborný dohled nad tzv. L2 lékařem, nepřináší Vaší automatickou spolu/odpovědnost za jím odvedenou práci. Bude vždy záležet na tom, jakou měrou budete do práce tohoto kolegy zasahovat, resp. do jaké míry se bude tento lékař řídit Vašimi doporučeními.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 95/2004 Sb. , o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.