Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V části obce, kde bydlíme je myslivecká střelnice. V jejím okolí bydlí trvale pět rodin. Střelnice je na vyvýšeném místě oproti zástavbě. Zástavba je vzdálena od místa střelby od 84 metrů do 150 metrů. Jedná se o brokovou střelnici. Vzhledem k hluku, sice 2x až 3 x do roka, jsme se společně domluvili, že se pokusíme tuto střelnici zrušit.

Nejsme schopni si vyjasnit postup, který by byl pro nás nejoptimálnější. Střelnice zde již je cca 30 let. Myslivecké sdružení má prostor v pronájmu od obce. V územním plánu je pozemek veden jako občanské vybavení – sport. Pozemek je veden v katastru jako trvalý travní porost /zemědělský půdní fond/. Nabízí se nám několik možností, které by mohly pomoci ke zrušení střelnice. 1. Bezpečnost, posudek balistika na stávající střelnici. Domníváme se, že nebyl nikdy vydán. /Jak zjistit? / 2. Stížnost na nedodržování hlukového limitu. 3. Stížnost na životní prostředí - rozstřílené stromy, zbytky asfaltových holubů, zasypaná studna prázdnými náboji. Žádné hygienické zařízení. Cca 40 lidí vykonává svoji potřebu po okolí. Chybí parkoviště. Všechna auta postávají na soukromých pozemcích popřípadě po polích. Je zde ještě jedna možnost zrušení nájemní smlouvy, ale jak se domníváme zastupitelstvo ani starostka nebudou tomu nakloněni. Prosím, můžete navrhnout neoptimálnější postup z právního hlediska? Velice děkuji za odpověď. S úctou Svatoslav.

 

ODPOVĚĎ:
Nejoptimálnějším postupem pro zrušení předmětné střelnice je „zaútočit na ni ze všech stran“ – tzn. kontaktovat všechny Vámi zmiňované orgány a iniciovat zde provedení kontroly (prověření splnění podmínek pro provoz střelnice). Tímto způsobem maximalizujete svou šanci na zrušení střelnice, aniž byste ztráceli čas.
Postupně k Vašim návrhům:
1/ Posudek balistika:
Nesplňování bezpečnostních podmínek (kam samozřejmě spadá i kladný posudek z oboru balistiky) je jedním z důvodů, pro které může být ze strany Policie ČR provoz střelnice pozastaven (§ 53 zákona o zbraních). Můžete se proto obrátit na Policii ČR (místně příslušné oddělení zbraní) a iniciovat zde kontrolu skutečnosti, zda balistický posudek existuje a je stále dodržován.
2/ Nadměrná hlučnost:
V této souvislosti můžete kontaktovat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici:
https://mzd.gov.cz/krajske-hygienicke-stanice/
a dohodnout se s ní na provedení měření hluku v době provozu střelnice.
3/ Stížnost odboru životního prostředí:
Kromě kontaktování místně příslušného orgánu ochrany přírody se můžete obrátit rovněž na místně příslušný stavební úřad s podnětem ke kontrole souladu užívání střelnice s tím, jak bylo toto zařízení zkolaudováno.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 119/2002 Sb. , o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.