Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme vlastníky rodinného domu. Náš pozemek a štítová strana domu přiléhají k sousedově pozemku. Soused s námi nekomunikuje, neodpovídá ani na slušný pozdrav, nereaguje na dopisy. O náš dům má opřené harampádí a vedle plotu chová slepice a králíky a holuby. Což znečišťuje náš majetek.

Několikrát jsme jej žádali o dohodu, abychom mohli zrekonstruovat právě onu štítovou stranu, jež se nachází na jeho pozemku. Je nutno ji zateplit a existuje zde možnost, že bude opadávat nejen omítka, ale i cihly. Soused zde parkuje. Přes naši snahu se v klidu a přátelsky dohodnout, se obáváme, že spadne-li z našeho domu cihla na jeho auto, může to pro nás být problém.
Ptám se:
1. Jak postupovat v tomto případě, když soused nekomunikuje a ignoruje nás?
2. Pokud skutečně z domu něco spadne na jeho majetek, jsme na vině my? I přes všechna upozornění?
3. Jak se máme domoci nejrychlejší mimosoudní cestou toho, abychom zrekonstruovali štítovou stranu? Soudy trvají dlouho a nám jde o týden, nikdy víc už na jeho pozemek vstoupit nemusíme.
4. Mohl by v tomto případě pomoci stavební úřad či obec a jak?
5. Pokud prý vstoupíme na sousedův pozemek, může na nás podat trestní oznámení?
Děkuji, Robert

ODPOVĚĎ:
Pokud budete ke stavebním úpravám potřebovat rozhodnutí stavebního úřadu o povolení stavby (stavební povolení) doporučuji zajistit nejdříve to.
Podle § 127 odst. 3 občanského zákoníku je soused povinen zpřístupnit údržbu a obhospodařování sousedního pozemku. Takže následně doporučuji podat žalobu na soud na určení povinnosti zpřístupnit pozemek a návrh na vydání předběžného opatření (jehož přílohou bude stavební povolení a posouzení odborníka o nutnosti oprav a faktickém stavu věci).

Bezdůvodně (a slovní odůvodnění opravdu nestačí) nemůžete vstoupit na sousedův pozemek (a už vůbec ne bez jeho vědomí), pakliže by se nejednalo o situaci, kdy zachraňujete jeho majetek (tzv. jednatelství bez příkazu). Pakliže jste souseda upozorňovali slovně (beze svědků) na nutnost oprav, kterou nevyslyšel, taktéž neunesete důkazní břemeno (když budete tvrdit, že jste byli domluvení), když po Vás bude vymáhat náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.