Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti matky jsme se sestrou zdědili (notářské usnesení z března 2013) každý polovinu vybavení matčina bytu. Sestra si nyní matčin byt zamkla a celý si ho zabavila pro sebe, včetně veškerého vybavení. Zprvu odmítala jakoukoli dohodu a odmítala mi umožnit přístup k mému dědictví. Zaslal jsem jí postupně dvě písemné výzvy, ve kterých jí žádám o rozdělení majetku a přístup k němu, nebo o finanční vyrovnání.

Sestra je nyní ochotná vydat majetek a chce písemný seznam věcí, které požaduji. Finanční vyrovnání, které jsem navrhnul, podle ní nepřichází v úvahu. Tento postup mi nevyhovuje a to ze dvou důvodů:
Nevím přesně, jaký majetek se v bytě matky nalézá, proto nemohu psát žádné seznamy věcí, které v rámci vypořádání dědictví po zesnulé matce požaduji. Jak postupovat, abych si na sestře vymohl finanční kompenzaci za dědictví? Můžu požadovat raději finanční vyrovnání (které je pro mě ideální), nebo musím přijmout movitý majetek? Jak se postupuje, pokud chci odborně odhadnout cenu majetku? Jakou mám u soudu šanci na výhru? Není sestřino chování v rozporu s nějakým zákonem? Když jsem na sestře vyžadoval přístup k mému dědictví, sestra zavolala policii na mě, prý kvůli napadení (které se neprokázalo a případ byl odložen). Proto nechci sestře hrozit policií, raději bych věc vyřešil soudně. Zdědili jsme pouze movitý majetek, nikoli nemovitý (ten při dědickém řízení nijak oceněn nebyl). Při dědickém řízení bylo zhruba popsáno vybavení bytu, a to včetně neurčitých formulací, jako "zejména to a to", nebo "a podobné vybavení". Obsah skříní, vybavení kuchyně a pod. nebylo podrobně popsáno, ani oceněno. Především mě zajímá, jestli mám šanci uspět u soudu? Mým cílem je získat od sestry finanční kompenzaci zděděného majetku, tedy vybavení bytu po matce. Dohodou to určitě nepůjde, proto se chci obrátit na soud. Zajímá mě, jestli je tento postup možný a s jakou šancí na úspěch? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Sestra jedná v rozporu se zákonem, neboť Vám jako legitimnímu majiteli, což potvrdilo dědické řízení (jde o úřední jednání obdobné třeba soudnímu řízení), odepírá přístup k Vašemu majetku. V takovém případě se na sestru můžete písemně obrátit, ať Vám umožní přístup a pakliže tak neučiní, pohrozte jí, že se obrátíte na policii, aby Vám pomohla.
V případě ocenění nemovitostí, můžete vycházet z odhadu ceny, který byl učiněn v rámci dědického řízení a nebo si zajistit a také zaplatit na vlastní náklady vlastního odhadce. Je na dohodě mezi Vámi a sestrou, jak si dědictví rozeberete, ale primárně Vám byly dány věci movité a pokud je chcete zpeněžit, můžete tak učinit.
Proti sestře můžete podat k soudu žalobu na vydání věci a šanci na úspěch máte vysokou, neboť sestra Vám protiprávně zadržuje věci, které jsou dle dědického řízení Vaše. Horší už to bude s finanční kompenzací. Nikdo nemůže sestru nutit k tomu, co zákon neukládá a Vy jste zdědil věci ne peníze.
Za jistých okolností, kdy je třeba nevhodné věci dělit nebo má jeden ze spoluvlastníků na věci větší zájem soud povoluje místo věcí finance, ale ve Vašem případě si nejsem jistá, že by tak učinil. Pokud by Vám sestra nadále odmítala vydat Váš dědický podíl, pak by tak soud jistě mohl rozhodnout, ale pokud se jedná jen o dělání nepříjemností, předpokládám, že soud spíše dá sestře za povinnost Vám věci vydat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.