Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme s manželem každý polovinu rodinného domu. Bydlíme zde sami. Teď chce u nás přespávat manželův problémový syn z prvního manželství. Já s tím nesouhlasím. Mám nějakou právní ochranu před nevítaným nájemníkem, když jsem majitelkou 1/2 nemovitosti? Přeci nebudu utíkat z vlastního bydlení, pokud s ním nechci bydlet.

Bylo by narušeno soukromí, on je nepřizpůsobivý. Je nějaká domovní svoboda? Co se týče nemovitosti, nejde o SJM, vlastním ji darovací smlouvou, kterou mi manžel daroval 1/2 a manžel také 1/2 nemovitosti a pozemků. Manžel by byl pro to, aby alespoň měsíc zde jeho syn bydlel. Ale nemá zde trvalé bydliště a je opravdu o strach s ním být. Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste ideálními spoluvlastníky domu (tedy spoluvlastníky každé kliky, cihly, okna apod.), tedy dům nemáte reálně rozdělen a stavebně oddělen, platí pro hospodaření se společnou věcí zásady Občanského zákoníku, konkrétně § 139 odst. 2, který uvádí "O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů. Při rovnosti hlasů nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud."
Soudní judikatura dovodila, že "hospodařením se společnou věcí ve smyslu ustanovení § 139 odst. 2 obč. zák. se rozumí též užívání nemovitosti" (rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 26 Cdo 436/2004), proto manžel nemůže bez toho, aniž by došlo k dohodě ideálních spoluvlastníků, rozhodnout o tom, kdo bude nemovitost užívat.
Problém s tím spojený je ovšem skutečnost, že jste manželé a neshoda tohoto charakteru (jejíž důsledky může řešit policie - neoprávněné užívání nemovitosti, nebo soud - spoluvlastnický spor) může zásadním způsobem ovlivnit váš partnerský vztah.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.