Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1. 7. 2013 budu mít první jednání se svým otcem, který na mně podal žalobu o ukončení vyživovací povinnosti k dubnu 2013 (22. 4. mi bylo 26 let). Jak jsem se již zmínila chci i nadále pokračovat v dvouletém denním návazném magisterském studiu.

Potřebuji vědět, pokud se ze soudního jednání omluvím tři pracovní dny předem (dodám omluvu a kopii neschopenky), zda soudkyně musí tuto mou omluvu z jednání přijmout (bolest zubů a celková nevolnost) a musí jednání odročit na jiný termín, nebo zda i přes tuto omluvu soudkyně může jednání 1.7. uskutečnit bez mé přítomnosti (i když budu řádně z jednání omluvena). Děkuji, Andrea

ODPOVĚĎ:
Je otázkou, v jaké procesní fázi řízení je. Pravděpodobně jste po podání žaloby obdržela výzvu podle § 114b občanského soudního řádu (OSŘ). V takovém případě nemusí předseda senátu nařizovat přípravné jednání podle § 114c občanského soudního řádu a tedy může rozhodnout na podkladě poskytnutých vyjádření a listinných důkazů. Jestliže je nařízeno jednání, pravděpodobně soud považuje za vhodné jednání provést. Přestože se z jednání omluvíte a požádáte o odročení, soud nemusí jednání odročit. Pouze se v takovém případě neuplatní koncentrace řízení podle § 118b občanského soudního řádu a první jednání nebude v nařízený den skončeno (soud může zjišťovat názor žalobce na případný smír apod.).

Nemoc se obecně považuje jako závažné odůvodnění neúčasti (např. rozhodnutí sp. zn. 20 Cdo 2056/2000); nelze ovšem zaručit, že například neakutní operace či estetický chirurgický zákrok budou bez dalšího považovány za takovou nemoc. Lhůta tří dnů v případě nemoci doložená potvrzením o pracovní neschopnosti je dostačující.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.