Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Známý podepsal plnou moc v zastupování ve věci náhrady škody a žaloby na stavební firmu. Advokát však nekoná.
Jak ji vypovědět? U advokáta chybí datum narození, rodné č.
Text plné moci:

" ... obhajoval, resp. ve všech právních věcech zastupoval, aby vykonával veškeré úkony, přijímal doručované písemnosti, podával návrhy a žádosti, uzavíral smíry a narovnání, uznával uplatněné nároky, vzdával se nároků, podával opravné prostředky a vzdával se jich, vymáhal nároky, plnění nároků přijímal, jejich plnění potvrzoval, dědictví odmítal nebo neodmítal, jmenoval rozhodce a sjednával rozhodčí smlouvy - to vše i tehdy, když je podle právních předpisů zapotřebí zvláštní plné moci. Tuto plnou moc uděluji i v rozsahu práv a povinností podle trestního řádu a občanského řádu. Beru na vědomí, že zmocněný advokát je oprávněn ustanovit za sebe zástupce, a pokud jich ustanoví i více, souhlasím, aby každý z nich jednal samostatně. Je mi známo, že podle smlouvy o poskytnutí právní pomoci náleží odměna dle advokátního tarifu advokátovi za toto zastoupení spolu s hotovými výlohami a náhradou za ztrátu času." Děkuji, Božena

ODPOVĚĎ:
Neboť ve Vámi citované plné moci advokáta (která představuje svou textací standardní advokátskou plnou moc) je obsažena zmínka o uzavření smlouvy o poskytnutí právní pomoci, budu předpokládat, že Váš známý takovou smlouvu s advokátem skutečně uzavřel (a že plná moc byla advokátovi udělena právě na základě této smlouvy).

Dle § 20/4 zákona o advokacii je klient oprávněn smlouvu o poskytování právních služeb kdykoli vypovědět, a to i bez udání důvodu. V tomto případě nesmí být výpovědní doba delší než 3 měsíce, byla-li ve smlouvě vůbec sjednána (§ 20/5 zákona o advokacii).

Výpověď smlouvy o poskytování právních služeb je samozřejmě nutné učinit písemně; je vhodné zde řádně identifikovat obě smluvní strany (jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu, resp. sídlo, registrace v ČAK apod.), smlouvu (datem jejího uzavření, jejím číslem apod.) a projevit jednoznačně vůli k vypovězení předmětné smlouvy. Jeden podepsaný stejnopis výpovědi je samozřejmě nezbytné si ponechat, výpověď je vhodné doručit advokátovi prokazatelným způsobem, tzn. doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou či osobně za přítomnosti svědka či oproti podpisu. V rámci této výpovědi je možné též odvolat udělenou plnou moc (§ 33b/1 písm. b) Občanského zákoníku).

I po vypovězení smlouvy o poskytování právních služeb je advokát povinen činit veškeré neodkladné úkony tak, aby Váš známý neutrpěl na svých právech nebo oprávněných zájmech újmu, a to za podmínek § 20/6 zákona o advokacii.

Má-li Váš známý v úmyslu podat na advokáta stížnost, může se obrátit na Českou advokátní komoru:
http://www.cak.cz/

popř. si vyhledat advokáta jiného:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.