Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2001 byla podepsána smlouva o dílo na inženýrskou a dodavatelskou činnost na výstavbu rodinného domu, 05/2002 byla stavba zahájena, v 05/2003 byla na stavbě žalobcem dána plechové dveře. Nedali mi klíče a pozvali do hrubé rozestavěné stavby na montážní práce jiné řemeslníky, 08/2003 mi byl doručen dopis o odstoupení od smlouvy, 09/2015 Krajský soud v Plzni vydal rozsudek, kterému nerozumím:

"Rozsudek - nemusím žalobci vrátit 966 tis. Kč, žalobci musí zaplatit veškeré náklady a žádný z účastníků nemá právo na nákladu řízení před soudy obou stupňů." Je žalobce povinen hradit znalce a moje odvolání? Soud I. stupně můj poplatek za odvolání připsal žalobci a upravil na dnešní procentní sazbu - je to správné? Můj obhájce nemá nárok na úhradu. Soudní znalec PROFI-TEN a. s. Praha ve znaleckém posudku udělal chybu, soudce a žalobce se domluvili na úpravě o 100.000 Kč bez výpočtu. Správně měla být úprava cca 350.000 Kč. Na stavbě se ztratil stavební deník, 2002 byly záplavy, žalobce nikdy neměl zájem o deník a tak jsem jej nepřepsala. Je to velká chyba. Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
K přesnému posouzení věci bych potřebovala nahlédnout do rozsudku Krajského soudu v Plzni. Z toho, co píšete mi vyplývá následující. Znalečné patří mezi náklady řízení a pakliže výrok krajského soudu zní, že veškeré náklady má hradit žalobce, pak mezi ně patří i náklady spojené s vypracováním znaleckého posudku. Vaše odvolání jsou tzv. náklady odvolacího řízení, patří mezi ně náklady spojené s odvoláním soudní poplatek, poštovné, výlohy za právní pomoc atd. Vzhledem k tomu, vzhledem k tomu, že podle výroku krajského soudu, žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů před soudy obou stupňů, Vaše odvolání, jak píšete, Vám žalobce povinen uhradit není. Je mi líto, ale zbývajícím otázkám nerozumím, bez znalosti případu by se z mé strany jednalo pouze o spekulace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.