Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stále se to týká kauzy mého známého a směnečném platebním rozkazu. Známý podal odvolání, doložil vše, co bylo potřeba a znovu a opakovaně požádal o přidělení právníka z důvodu nemajenosti. Toto uváděl od počátku opakovaně písemně a také u projednání u soudu a v odvolání, protože jeho majetek a příjmy nestačí ani na zaplacení poplatků a nákladů řízení.

K tomu má již soudní rozhodnutí jiného soudu, potvrzení ze zaměstnání a další dokumenty. Přesto ho opět soudce vyzval k zaplacení poplatku za odvolání. Přestože podle doloženého příjmu ví, že výše poplatku je vyšší než jeho měsíční příjem a platební povinnost, kterou musí splnit spolu s novými náklady právníka protistrany a exekutora, by při současných možnostech (splátky z příjmu) splácel cca 110 let. A nebyl mu stále přidělen právník. Nebylo mu odpovězeno na námitku podjatosti. Od podání uplynul již více než měsíc. Přítel má rozsudek jiného soudu, který zastavil jiné podobné jednání právě z důvodu nemajetnosti a že jeho příjmy a majetek nepokryjí ani náklady. Je možné, aby soudce takto ignoroval doloženou nemajetnost a stále vymáhal, přestože má doloženo, že to přítel není schopen zaplatit (teda až za těch cca 110 let)? Mezitím příteli došlo rozhodnutí prvoinstančního soudu, který rozhodoval o této směnce bez jeho přítomnosti a následně pověřil exekutora konáním bez nabytí právní moci, že se tato exekuce zastavuje, protože jednání je nepravomocné a běží u krajského soudu. Přítel teď v tuto chvíli chce podat stížnost na Ministerstvo spravedlnosti (toto jednání trvá už více než 13 let) a také na exekutora, protože konal bez pravomocného rozhodnutí. Má nárok i na vrácení v tuto chvíli neoprávněně zabaveného majetku? Jedná se o hotovost, spoření, pojistné plnění apod. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Pokud ve věci byla podána žádost o osvobození od soudního poplatku a ustanovení právního zástupce, musí o této žádosti soud rozhodnout, tedy jí usnesením vyhovět či nevyhovět. Pokud soudce tuto žádost zcela ignoruje a bez rozhodnutí o osvobození od SP stále úhradu poplatku požaduje, nezbývá, než se obrátit se stížností na postup soudce k předsedovi daného soudu.
V případě exekuce, pokud byla vedena neoprávněně, je možné se domáhat po exekutorovi zabaveného majetku případně náhrady způsobené škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.