Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn byl 22.2.2016 vzat do vazby. V příkazu k prohlídce mé kanceláře byl uveden důvod - výroba a prodej drogy ve skupině. Byl mu přidělen obhájce ex offo (s kterým mám na zítra (15.03.2016) domluvenou schůzku). Mám obavu, že by se obhájce nemusel případu dostatečně věnovat. A ani se to nedozvím.

1) S jakým zdůvodněním bych mohla požádat o výměnu právníka ex offo, za svého právníka?
2) Mohla bych požádat právníka ex offo, aby převzal obhajobu, jako soukromý právník? A byl by tento právník levnější než právník, kterého bych si našla sama? Děkuji Jolana

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 37 odst. 2 trestního řádu si obvinění může místo obhájce, který mu byl ustanoven (ex offo), zvolit obhájce jiného (zvolený obhájce). V takovém případě není obviněný povinen své rozhodnutí jakkoliv odůvodňovat, pouze je nutné vyrozumět orgán činný v trestním řízení (podle stádia trestního řízení buď Policie ČR nebo soud) o této skutečnosti.
Je zde také možnost žádat, aby ustanovený (ex offo) obhájce byl této obhajoby zproštěn a nahrazen jiným obhájcem ustanoveným ex offo. Zde je nutná žádost obviněného, ve které musí obviněný uvést důvody pro změnu obhájce ex offo. Tyto důvody musejí být důležité, aby soud rozhodl o „výměně“ obhájce ex offo za nového obhájce ustanoveného ex offo.
Samozřejmě se můžete dohodnout s ustanoveným obhájcem (ex offo), aby zastupoval Vašeho syna na základě plné moci, tady by se jednalo o situaci uvedenou v prvním odstavci a nebylo by nutné tuto změnu jakkoliv zdůvodňovat, pouze oznámit.
Ustanovený obhájce (ex offo) uplatňuje náklady obhajoby vůči státu. V případě, že je obviněný shledán vinným (pravomocně), je povinen nahradit státu náklady, které stát za něj vynaložil na obhájce ex offo (pokud mu nevznikl nárok na bezplatnou obhajobu obhájcem). Zvolený obhájce je placen svým klientem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.