Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Připravuji žalobu na zaplacení dlužného nedoplatku na službách vyplývající z nájemní smlouvy bytu. Na jaký soud (okres) mám žalobu podat, podle svého trvalého pobytu nebo podle pobytu žalovaného nebo ještě nějak jinak? Musím nechat svůj podpis jakožto žalobce notářsky ověřit? Přikládají se běžně nějaké přílohy, např. Nájemní smlouvy, výpis z KN, dlužné vyúčtování?

Nebo se to důkazní břemeno nechává na žalovaném. Děkuji a jsem s pozdravem Lucie

ODPOVĚĎ:
Podle § 84 zákona č. 99/1963 Sb. , občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "OSŘ"), platí, že k řízení je příslušný obecný soud účastníka, proti němuž návrh směřuje (žalovaného), není-li stanoveno jinak. Podle § 85 OSŘ platí, že nestanoví-li zákon jinak, je obecným soudem fyzické osoby okresní soud, v jehož obvodu má bydliště, a nemá-li bydliště, okresní soud, v jehož obvodu se zdržuje.
Podle § 9 odst. 1 OSŘ platí, že nestanoví-li zákon jinak, jsou k řízení v prvním stupni příslušné okresní soudy.
Z výše uvedených ustanovení vyplývá, že příslušným soudem bude okresní soud, v jehož obvodu má žalovaný své bydliště. Tuto skutečnost bych odvodil od toho, jakou adresu uvedl v nájemní smlouvě.
Podpis na žalobě nemusí být úředně ověřen.
Předpokládám, že žalobu podáte písemně. V takovém případě je nutné žalobu podat v tolika vyhotoveních (i všechny přílohy), aby jedno zůstalo na soudě a každý z žalovaných dostal jedno vyhotovení. Z žaloby musí být obecně zřejmé, komu je určena, proti komu směřuje, čeho se domáháte, o jaké skutečnosti opíráte svůj nárok, musí být podepsána a datována. K dalším náležitostem žaloby si Vás dovolím odkázat na § 42 a § 79 OSŘ.
V žalobě pak musíte uvést všechny rozhodné skutečnosti - např. nájemní smlouva vznikla dne…, povinnost platit zálohy na služby, jejich splatnost, řádné vyúčtování apod. Civilní sporné řízení je ovládáno zásadou dispoziční a projednací, to znamená, že musíte uvést všechny rozhodné skutečnosti a nabídnout soudu důkazy o těchto skutečnostech. Pokud neunesete své důkazní břemeno, soud žalobu zamítne. Zjednodušeně řečeno lze toto pravidlo uvést tvrzením: "Kdo něco tvrdí, musí to prokázat".
Rovněž si Vás dovolím upozornit na povinnost zaslat žalovanému předžalobní výzvu podle § 142a OSŘ.
Z výše uvedeného vyplývá, že úspěch ve věci závisí na mnoha faktorech a následky porušení stanovených pravidel mohou znamenat ztrátu sporu. Soud má sice povinnost poučit účastníky o jejich právech a povinnostech, nebude však žalobci radit, aby doložil konkrétní důkazy.
Z tohoto důvodu Vám doporučuji, abyste kontaktovala advokáta, který Vám pomůže alespoň napsat žalobu. Pokud budete ve sporu úspěšná, žalovaný Vám nahradí náklady na advokáta. Seznam advokátů naleznete na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.