Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

29. 4. 2010 jsem v Novém Bydžově prostřednictvím zástupce společnosti Profi Credit Czech a. s. uzavřel s touto společností smlouvu o revolvingovém úvěru č. XX ve výši 74.000,00 Kč. Tato půjčka byla uzavřena s tím, že smluvní odměna činí 115.756,00 Kč (! ), což se mi zdálo hodně, ale pod tlakem okolností, v nichž jsem se v té době nacházel, jsem s touto lichvou souhlasil.

Měsíční splátka v té době činila 5.271,00 Kč. Postupem času jsem se dostal v důsledku dlouhodobé vážné nemoci do finančních problémů a nemohl jsem požadovanou splátku pravidelně hradit v dostatečné výši. Profi Credit vůči mně uplatnila smluvní pokutu ve výši 94.878,00 Kč, čímž celkový můj dluh u této společnosti rázem vzrostl na 251.270,00 Kč. Společnost Profi Credit následně podala u Rozhodčí společnosti Pardubice návrh na vydání rozhodčího nálezu. Proti tomu jsem u Rozhodčí společnosti podal odpor, přesto RS Pardubice rozhodčí nález vydala. Obrátil jsem se proto na soud, aby rozhodl o zrušení rozhodčí doložky. OS Pardubice mi svým rozsudkem za dne 27. 9. 2012 (příloha) sdělil, že mé žalobě by vyhověl, kdyby byla vedena přímo proti společnosti Profi Credit a ne proti Rozhodčí společnosti Pardubice. KS Praha mi svým usnesením ze dne 27. 3. 2012 povolil oddlužení formou plnění splátkového kalendáře.
Chci se zeptat, zda je možné u téhož soudu (OS Pardubuce) opět podat žalobu na zrušení rozhodčí doložky, tentokrát přímo na společnost Profi Credit. Děkuji předem. Leoš

ODPOVĚĎ:
Žalobu o zrušení rozhodčího nálezu musíte podat do tří měsíců od doručení tohoto rozhodčího nálezu, nárok domáhat se nápravy u soudu je v tomto případě bohužel již promlčený. Je pravdou, že pokud by byla žaloba v minulosti podána vůči správné straně, soud by pravděpodobně rozhodl o zrušení rozhodčího nálezu minimálně s odkazem na rozpor s dobrými mravy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.