Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera je předvolaná jako svědek k soudu. Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu bych byla ráda, kdyby se nemusela zúčastnit. Slyšela jsem, že by bylo možné poslat na soud dopis (sepsaný u právníka, nebo nemusí), že se vzdává výpovědi a odvolává se na výpověď, kterou uskutečnila na PČR.

Nebo zda je nějaká jiná možnost, jak se této pro nás velmi nepříjemné povinnosti vyhnout. Mockrát děkuji za odpověď, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Pokud je člověk předvolán k soudu, musí se dostavit nebo soudu zaslat písemnou omluvu s odůvodněním své neúčasti. V opačném případě hrozí, že soudce uloží pořádkovou pokutu až do výše 50.000,-Kč. Pokud není dcera schopna u soudu vypovídat, doporučuji napsat písemnou omluvu s tím, že plně odkazuje na výpověď učiněnou na Policii a k omluvě doložit nějakou lékařskou zprávu, ze které vyplývá její špatný zdravotní stav. Finální rozhodnutí je nicméně na soudci, zda ji k soudu bude opakovaně volat či nikoliv. Argumentem pro omluvu je určitě špatný zdravotní stav, ale ten musí být opravdu doložen lékařem, pouhé tvrzení nestačí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.