Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na konci března 2016 mi zemřela dcera, trvale žijící v severních Čechách, dne 12.4.2016 jsem zaplatila kolek 1000 Kč a podala spolu s pozůstalým otcem Návrh na přikázání věci jinému soudu z důvodu vhodnosti. Oba s otcem žijeme na severní Moravě. Ani jeden z nás nebyl informován, jak je s našim návrhem naloženo.

4.7.2016 jsem se dotázala emailem u Okresního soudu v Děčíně, proč dosud o věci nebylo rozhodnuto. Teprve dnes (18.07.2016), t. j. 18.7.2016, čtvrt roku po odeslání návrhu, mi bylo okresním osudem sděleno, že věc je u Nejvyššího soudu v Brně a o věci nebylo zatím rozhodnuto. Existují nějaké závazné termíny? Neprojednávání pozůstalosti ztěžuje mou situaci nejen z hlediska psychické stránky, ale i praktické, kdy např. přesně nevím, jaké měla dcera závazky a musím zbytečně a někdy i nenávratně (pojištění auta, které bude zrušeno) platit různé platby ve výši několik tisíc měsíčně. Mohu věc nějak urychlit, nebo jsem odkázána na libovůli soudů? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Dle § 12/2 a 3 Občanského soudního řádu může být věc (např. dědické řízení) přikázána jinému soudu téhož stupně z důvodu vhodnosti. O takovém přikázání věci rozhoduje soud, který je nejblíže společně nadřízen příslušnému soudu a soudu, jemuž má být věc přikázána. Účastníci mají právo se vyjádřit k tomu, kterému soudu má být věc přikázána, a popř. též k důvodu, pro který by věc měla být přikázána.
Jelikož Okresní soud v Ostravě a Okresní soud v Děčíně nemají společně nadřízen žádný krajský soud ani vrchní soud (neboť Okresní soud v Děčíně spadá do působnosti Vrchního soudu v Praze, zatímco Okresní soud v Ostravě spadá do působnosti Vrchního soudu v Olomouci), musí věc skutečně vyřešit Nejvyšší soud ČR.
Aniž bych se chtěl dopustit jakéhokoli právnického cynismu, považuji za vhodné uvést, že čtvrtrok nepředstavuje v činnosti soudů prakticky žádnou dobu, tzn. že by bylo poměrně překvapující, pokud by bylo rozhodnuto o přikázání věci jinému okresnímu soudu v kratší lhůtě (navíc pak v rámci soudní agendy takového justičního kolosu, jakým je Nejvyšší soud ČR).
I přes shora uvedené však chápu Vaše rozladění z poměrně dlouhého čekání na rozhodnutí o Vašem návrhu. V této souvislosti připomínám, že dle § 164a násl. zákona o soudech a soudcích můžete podat stížnost na průtahy v řízení (v tomto případě by byla Vaše stížnost adresována předsedovi Nejvyššího soudu ČR).
Dalším možným krokem je podání návrhu na určení lhůty k provedení procesního úkonu (§ 174a zákona o soudech a soudcích), kterýžto krok Vám doporučuji až v případě, kdy nebude o Vašem návrhu rozhodnuto ani na základě stížnosti na průtahy v řízení).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 6/2002 Sb. , o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.