Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

2000 jsem podepsal advokátovi plnou moc za účelem zastupování v soudním procesu, který trval 8 roků. Od skončení procesu jsem se s advokátem nekontaktoval. Plná moc advokátovi zhruba obsahuje zastupování v právních věcech, vykonávání veškerých úkonů, příjímání písemností atd.

Nebyl specifikován účel uzavření, datum ukončení, ani nebyla mnou vypovězena. Má možnost advokát tuhle plnou moc zneužít a jak? Jaká je její platnost v tomto případě? Je pro mě jinak nebezpečná? Miloš

ODPOVĚĎ:
Pokud nebyla sjednána doba platnosti plné moci, platí, že je na dobu neurčitou.
V případě povinností advokáta lze odkázat na zákon o advokacii, který stanoví, že advokát je povinen chránit a prosazovat práva a oprávněné zájmy klienta a řídit se jeho pokyny. Pokyny klienta však není vázán, jsou-li v rozporu s právním nebo stavovským předpisem, přičemž o tom je advokát povinen klienta přiměřeně poučit. Dále, že při výkonu advokacie je advokát povinen jednat čestně a svědomitě. Je povinen využívat důsledně všechny zákonné prostředky a v jejich rámci uplatnit v zájmu klienta vše, co podle svého přesvědčení pokládá za prospěšné. A při výkonu advokacie postupuje tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu. Za tím účelem je zejména povinen dodržovat pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže. Pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže stanoví stavovský předpis. Uvedené mu tedy zakazuje zneužití uděleného zmocnění.
Za závažná porušení těchto povinností advokátovi hrozí kárné řízení s možností i případného vyškrtnutí z advokátní komory v případě těch nejzávažnějších případů.
K porušení povinností někdy dochází, jsou to však případy výjimečných osobních selhání osob, které k advokacii nemají předpoklady.
Z kárné praxe advokátní komory nicméně vyplývá, že nikdy nedošlo k tomu, aby například advokát na jméno klienta na základě plné moci sjednal smlouvu o úvěru, či uzavřel jinou smlouvu a obohatil se tak.
V běžné praxi se plné moci, byť na dobu neurčitou nevypovídají. Spis se u advokáta archivuje nejméně 5 let od ukončení zastupování. Je tak dobře možné, že je plná moc již skartována a fyzicky neexistuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.