Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal, zda-li je v mé moci nějak snížit nepřiměřeně vysokou částku za advokáta protistrany. Po vynesení rozsudku u soudu I. stupně, kde jsem nebyl úspěšný, vyčíslil advokát odpůrce své služby na neuvěřitelných cca 150.000 Kč. Já se odvolám, ale jestli nebudu úspěšný, mohu nějak tuto částku snížit?

Částka je za 12 právních úkonů. Svému advokátovi jsem platil cca 30.000 Kč. Děkuji předem za odpověď Standa.

ODPOVĚĎ:
Advokát protistrany má právo nárokovat odměnu vypočítanou dle advokátního tarifu. Účtuje částku za úkon právní služby násobenou počtem úkonů právní služby, ke každému úkonu připočítává 300, -Kč tzv. režijní paušál (paušální částka za telefony, úhradu korespondence, apod.). K tomu pak účtuje 21% DPH, pokud je plátcem. Částka za úkon právní služby služby se stanoví podle předmětu sporu. Pokud byste mi napsal, co bylo předmětem soudního řízení, mohla bych Vám vypočítat přesně, na jakou částku za úkon právní služby má advokát protistrany nárok. Podle počtu těchto úkonů se pak dá dopočítat, na jakou částku odměny celkem má opravdu nárok. Pokud bude zjištěno, že na požadovanou částku skutečně nárok má, nelze se nijak domoci snížení odměny, pouze lze poukázat např. na to, že některé úkony rozhodně nebyly ve věci potřeba a tedy snížit počet těchto úkonů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.