Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kamarád se soudí s přítelkyní o svěření dcery do péče. Sociálka jim doporučila návštěvy mediátora, kterého navštěvují. Prý jim řekl, že může zasáhnout do soudního jednání tím stylem, že může dát doporučení na svěření jednomu z rodičů nebo naopak, že může podat žádost o zrušení soudního jednání.

Toto jednání by prý bylo nařízeno až za 3 měsíce. Můžete mi prosím napsat jaké pravomoce mediátor v tomto případě má a zda může opravdu zasáhnout do soudního řízení? Přibližně za jak dlouho se pak nařizuje odročení, tedy odročené jednání? Je to dané zákonem nebo je to dle vytíženosti soudu. Děkuji, Hedvika

ODPOVĚĎ:
Mediátor má ve vztahu k soudnímu řízení pouze doporučující funkci. Rozhodně nemůže způsobit zastavení řízení ani jeho průběh jakkoliv ovlivnit. Pouze může soudu napsat, proč nebyla uzavřena mediační dohoda, kdo vznesl u mediace jaké nároky a co nebo kdo byl důvodem neuzavření dohody. Na odročení jednání není žádná zákonem stanovená lhůta, vždy záleží pouze na vytíženosti soudu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Možnosti mediátora zasáhnout do probíhajícího soudního řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.