Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně odkoupení pozemku kolem chaty. 2011 jsem koupil chatu. V minulých letech již majitelé sousedních chat od Pozemkového fondu své pozemky odkoupili. Předchozí majitel naší chaty však jako jediný pozemek nekoupil. Kolem naší chaty máme oplocenou zahradu, která má rozlohu necelých 400 m2, za kterou Pozemkovému fondu platíme ročně nájem skoro 3000, - Kč.

I my máme v plánu odkoupit tuto zahrádku. Na jaře jsem se dočetl, že Senát má schválit nějaký zákon o tom, že majitelé chat či zahradních domků, budou moci odkoupit tyto pozemky, které jsou zatím ve vlastnictví státu, za nižší cenu, která nebude nijak převyšovat ceny pozemků uvedené v cenových mapách. Nepíšu to asi přesně, ale smysl je Vám určitě jasný. Když jsem v minulosti kontaktoval Pozemkový fond ve Zlíně, bylo mi řečeno, že jim mám napsat žádost a Pozemkový fond pak vznese dotaz na příslušný obecní úřad obce, v jejímž katastru se pozemek nachází, aby Pozemkovému fondu sdělila, za kolik se pozemky v dané lokalitě prodávají. Jelikož máme špatné zkušenosti s tímto obecním úřadem a víme, že dělá velké rozdíly mezi jednáním se starousedlíky a chataři, obávám se, že tato cena by byla silně přemrštěná. Chtěl bych se zeptat, jestli tento zákon (vyhláška, nebo co to je), byl již schválen a jak bych měl postupovat. Mockrát Vám děkuji za radu. Radomír

ODPOVĚĎ:
Dle § 14 odst. 1 zákona č. 503/2012 pokud tento zákon nestanoví jinak, převádějí se nemovité věci, s nimiž je Státní pozemkový úřad příslušný hospodařit, úplatně, a to za cenu obvyklou.
Cena obvyklá se stanovuje dle vyhlášky č. 151/1997 Sb. ve spojení s vyhláškou č. 441/2013 Sb. , která právě prošla novelizací na počátku roku 2016, konkrétně účinnost změn nastala ke dni 12.2.2016. V této vyhlášce bylo k uvedenému dni novelizovány např. i základní ceny obestavěného prostoru rodinných domů, rekreačních chalup, rekreačních domků.
Co se týká postupu v této věci: jak Vám bylo sděleno, podejte žádost. Zákon a potažmo vyhlášky výše uvedené stanovují závazný postup pro stanovení „ceny obvyklé“. Můžete si nechat ocenit daný pozemek i od nezávislého odborníka, který by měl dojít k ceně obdobné jako bude cena stanovená pozemkovým úřadem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.