Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10.7.2017 jsem vyzvala MČ 7 hlavního města Prahy, aby mi zaplatili peníze co mi dluží a odpověď zaslali 31.7.2017, že měla odpovědná pracovnice dovolenou. V odpovědi uvedli, že to přeposílají na správní firmu 7 Ubytovací, aby to vyřídila. Jakou mají závaznou lhůtu do kdy mi musí odpovědět? Chápu, že městská část 7 nemá podklady, které má její správní firma.

Do kdy mám čekat až se vyjádří 7U? 7U asi pošle zprávu Městská část 7 hlavního města Prahy a následně mi bude odpovězeno - obávám se, že by to mohlo být až si vezmou všichni dovolené. Připadá mi, že vše záměrně zdržují. Děkuji, Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu přímo nevyplývá, o jaký dluh se jedná a jak vznikl, nicméně obecně platí, že pokud není dluh zaplacen ve lhůtě dohodnuté, vzniká tak prodlení (ve Vašem případě na straně MČ 7). Zde ovšem záleží na tom, jak je proces zaplacení dluhu upraven smluvně.
Obecně lze říci: pokud není dluh zaplacen ve stanovené lhůtě, můžete dlužníka (Mˇ4) vyzvat, aby dluh zaplatil v dodatečné lhůtě Vámi určené, která by neměla být kratší než 7 dnů, a to tzv. předžalobní výzvou
(vzor zde: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014).
V případě, že není dluh uhrazen ani v této dodatečné lhůtě, je možné jej vymáhat soudně. Nicméně záleží na tom, o jaký dluh se jedná a jaké jsou zde další okolnosti případu.
Bez znalosti bližších informací také nelze říci, zda zde je nějaká lhůta, do kdy se musejí vyjádřit, či nikoliv. Opět obecně platí, že se věřitel může obrátit na soud, pokud na předžalobní výzvu není reagováno = není zaplaceno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.