Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěli bychom se informovat o dalším postupu kvůli odstranění sloupu veřejného osvětlení na soukromém pozemku, který není zatížený věcným břemenem a město nám tímto brání k vybudování parkovacího místa v průběhu letních měsíců 2024. Vyjádření - odstranění popř. přesun daného sloupu po zařazení akce do plánu investic oprav až v roce 2025 nemůžeme akceptovat. S pozdravem Radovan.

ODPOVĚĎ:
Tato problematika je ode dne 1. 4. 1997 (a to až doposud) upravena v § 35/3 zákona o pozemních komunikacích, dle něhož platí, že:
„Vlastník nemovitosti sousedící s průjezdním úsekem silnice nebo s místní komunikací v zastavěném území obce je v nezbytně nutných případech povinen za jednorázovou úhradu strpět zřízení věcného břemene na své nemovitosti spočívajícího v umístění veřejného osvětlení …“
Pokud město samo uznává, že povinnost strpět na předmětném soukromém pozemku umístění sloupu veřejného osvětlení se neopírá o existující věcné břemeno, je otázkou, jaký právní titul k užívání části předmětného pozemku městu vlastně svědčí. Město ve svém dopise sice hovoří o závazku, který přešel na současné spoluvlastníky pozemku, z čeho však tento závazek vyplývá, není jasné.
Pokud byl sloup veřejného osvětlení na předmětném soukromém pozemku v 90. letech vybudován pouze na základě souhlasu tehdejšího vlastníka tohoto pozemku, mělo by být možné, aby současní spoluvlastníci tento souhlas odvolali (a to ideálně písemně) a požadovali po městu, aby sloup veřejného osvětlení z pozemku odstranilo (jelikož pro jeho přítomnost zde neexistuje – po odvolání souhlasu – žádný právní důvod).
Potíž tkví v tom, že pokud město této výzvy neuposlechne, nebude možné odstranit sloup veřejného osvětlení svépomocí, nýbrž bylo by nezbytné zahájit v této věci soudní řízení (tedy podat k soudu žalobu). Je prakticky jisté, že soud v této věci nerozhodne v průběhu letních měsíců roku 2024. Nemyslím si proto, že by zahajování soudního řízení představovalo praktický způsob řešení tohoto problému.
Druhou možností je kontaktování místně příslušného stavebního úřadu a upozornění, že předmětný sloup stojí na pozemku bez právního důvodu. Nejsem si jist tím, jak stavební úřad s takovou informací naloží (je možné, že neučiní nic, jelikož tento sloup byl v 90. letech na pozemku umístěn legálně), za zkoušku to však stojí.
Jelikož vymáhání odstranění sloupu veřejného osvětlení ze soukromého pozemku právní cestou bude zajisté nějakou dobu trvat, nepočítejte příliš s tím, že byste v průběhu letošního léta stihli na místě sloupu vybudovat parkovací stání. Ideální by samozřejmě bylo se s městem na odstranění sloupu dohodnout (neboť jakákoli dohoda je lepší než zahajování soudního řízení). Na město můžete (po odvolání souhlasu s přítomností sloupu na předmětném soukromém pozemku) trochu zatlačit tím, že ho upozorníte na budoucí uplatnění práva na vrácení bezdůvodného obohacení za neoprávněné užívání části soukromého pozemku (tedy za dobu od odvolání souhlasu do skutečného odstranění sloupu).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.