Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V blízkosti mého domu - cca 240m vzdušnou čarou severním směrem je postaven stožár s vysílačem GSM a obec má nyní záměr umožnit jinému operátorovi GSM postavit další stožár, východním směrem, tentokrát cca 150m vzdušnou čarou vzdáleného od našeho domu. Bohužel neznám výkony stávajícího, ale ani nového vysílače ani další technická data (pokud budu vědět jaká data jsou potřeba, pokusím se je zajistit).

Na koho se prosím mohu obrátit (např. specializovaná projekční kancelář apod.) se žádostí o posouzení rizik spojených s elektromagnetickým zářením a mého dalšího postupu? Může dojít ke kumulaci záření z obou vysílačů? Jaká jsou ochranná pásma od obytné zástavby a mezi vysílači? Mělo by být v rámci projektu či stavebního řízení na nový vysílač provedeno měření stávajícího stavu? atd. atd. Velmi děkuji za radu a pomoc a doporučení odborníka, kde si mohu vyjádření nebo posudek objednat. Děkuji S pozdravem Richard.

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož Vaše dotazy jsou technického charakteru, doporučuji Vám:
- kontaktovat v této věci dozorový orgán, kterým je Český telekomunikační úřad:
https://ctu.gov.cz
- dále se s těmito dotazy obrátit na znalce – seznam znalců naleznete zde:
https://seznat.justice.cz
(v úvahu přichází zejména a/ znalec ze znaleckého oboru „Elektronické komunikace a poštovní služby“, a ze znaleckého odvětví „Služby elektronických komunikací“, popřípadě b/ znalec ze znaleckého oboru „Stavebnictví“ a ze znaleckého odvětví „Stavby inženýrských konstrukcí“, popřípadě c/ znalec ze znaleckého oboru „Informační a komunikační technologie“ a ze znaleckého odvětví „Počítačové sítě a sítě elektronických komunikací“ či ze znaleckého odvětví „Zařízení pro mobilní komunikace“, případně ještě d/ znalec ze znaleckého oboru „Služby“ a ze znaleckého odvětví „Informační a komunikační služby“).
Z právního hlediska je základním předpisem zákon o elektronických komunikacích. Jelikož ve Vámi popsaném případě je plánována výstavba nové základnové stanice, je vhodné upozornit na § 2i/5 zákona č. 416/2009 Sb. , dle něhož platí, že:
„Stavba základnové stanice mobilního signálu včetně souvisejícího elektrického a optického přípojného vedení financovaná v rámci Národního plánu obnovy, která nepodléhá posouzení vlivů na životní prostředí podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas podle zákona č. 183/2006 Sb. a ani povolení záměru podle zákona č. 283/2021 Sb. Stavba dle tohoto odstavce je stavbou dočasnou, jejíž doba trvání je 8 let ode dne jejího dokončení, které je stavebník bezodkladně povinen oznámit stavebnímu úřadu. Stavbu dle tohoto odstavce lze změnit na stavbu trvalou, a to v rámci řízení o změně užívání stavby. “
(ze znění dotazu však není zřejmé, zda se jedná rovněž o Vámi popisovaný případ).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 127/2005 Sb. , o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích)
zákon č. 416/2009 Sb. , o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.