Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

28.3.2016 jsem venčila našeho psa na blízkém poli. Po chvíli jsem si všimla ještě paní za mnou s dalším psem, který na nás vrčel a štěkal, přivolala jsem Maxe, který se rozběhl směrem ke mě, ale po chvíli si to rozmyslel a otočil se k druhému psovi. Pes se po Maxovi ohnal a než stačil něco udělat, paní si toho svého psa zalehla.

Max jim dal pokoj a stál u nich, načež ho paní udeřila do oka (má ho ještě oteklé) a on se jí ohnal po ruce a chytil jí, když si to uvědomil, tak mi běžel naproti a dala jsem ho na vodítko. Ptala jsem se paní, jestli jsou v pořádku a chtějí pomoc. Mou pomoc odmítla a odešla domů. Osobně se neznáme, nevím, jak se jmenuje a ani ona se na kontakt nebo na cokoliv jiného nezeptala. Bydlíme ale na menším městě a pravděpodobně na stejném sídlišti. Večer 28.3.2016 u nás ale zvonila policie, že má paní kousanec na ruce a má jí obvázanou a že zjistila naše jméno a byla ve stresu, tak neví, jestli je pes naočkovaný a jestli bychom byli schopni dodat očkovací průkaz, až se nám znovu ozvou. Zároveň bylo vše předáno na město jako přestupek za volné pobíhání psů (bohužel jsem dodnes (29.03.2016) měla zato, že je to zakázáno jen na veřejném prostranství, ale město to zakázalo všude a nevydalo žádný seznam, kde by pes mohl na volno běhat). Paní to 28.3.2016 ošetřili, předložila lékařskou zprávu a říkala, že jí to budou možná dneska (29.03.2016) šít. Na policii jsme byli sami, nikdo nemá žádný záznam, ránu jsem neviděla (měla zimní bundu). Pokud bude paní slušná, ráda bych za ní zašla a vyřešila to mimo, ale obávám se, že to nepůjde, vzhledem k tomu podanému přestupku. Jak lze toto řešit? Musela by nějak prokázat, že jí kousnul náš pes? Co když jí kousnul její pes? Zblízka to viděla jen ona. Dá se nějak prokázat, že náš pes se volně pohyboval bez vodítka? Policie k nám přijela cca po 12 hodinách od incidentu. A hraje nějakou roli to, že její pes vystartoval po našem a celou dobu provokoval? Předem děkuji za odpověď. Hezký den. Žaneta

ODPOVĚĎ:
Zde záleží na tom, co se podaří prokázat. Obecně platí, že se na obviněného z přestupku hledí jako na nevinného, dokud není jeho vina vyslovena pravomocným rozhodnutím.
Tedy musí být prokázáno, že se dané jednání stalo uvedeným způsobem a že jste za tento přestupek odpovědná.
Vy nemáte povinnost prokazovat svou nevinu, nicméně je žádoucí uvádět důkazy na svou obhajobu.
Skutečnost, že cizí pes napadl Vašeho může sehrát určitou roli při posuzování jednání, ale spíše okrajovou, jelikož je podstatná skutečnost, že Váš pes kousl jinou osobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.