Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pozemek města obklopuje naši bytovou jednotku, stává se, že pes svému majiteli občas zaběhne do zeleného pásu před domem, naše paní předsedkyně Společenství vlastníků bytových jednotek SVJ v takovém případě slovně občany na pozemku města napadá a zastrašuje (pro představu - jeden z případů vypadal např. takto: "vypadni z našeho pozemku, já tady hájím zájmy společenství vlastníků ").

Nic se při tom neděje, majitel si psa hlídá, nejde o žádný přestupek, městu žádná škoda nevzniká. Dochází jednáním paní předsedkyně k přestupkům proti občanskému soužití? Podobné případy napadání nastávají, když si majitelé bytů potřebují organizačně zajet po chodníku města do blízkosti vstupu, například za účelem krátkodobé opravy nebo stěhování, přitom se vozidla zaparkují tak, ať nedochází k žádnému omezení. Paní předsedkyně dokonce začala na pozemek města bez jeho souhlasu svévolně umisťovat jako překážky kameny. Dochází jednáním paní předsedkyně k přestupkům proti občanskému soužití?
Na podzim 2015 jsem upozorňoval paní předsedkyni Společenství vlastníků bytových jednotek, že svým jednáním překračuje svůj mandát, chtěl jsem to projednat na schůzi vlastníků. Paní předsedkyně celou věc otočila, na interní schůzi výboru konané 5. října 2015 dokonce mé připomínky projednala s dalšími 2 členy výboru jako „nevhodné chování vůči ní“. O tomto zápise jsem vůbec nevěděl, moji rodinu šokovalo, když jsme ho začátkem června 2016 uviděli vyvěšený na veřejné nástěnce u vstupu domu. Zápis je přístupný pro všechny kolemjdoucí občany, v zápise je nepravdivě uvedeno mé jméno u nevhodného chování jako 5. bod. Dejte mi prosím vědět, jak se mohu bránit, nepravdivé veřejné obvinění vrhá špatné světlo na moji rodinu, manželku a děti. David

ODPOVĚĎ:
Jednání paní předsedkyně vůči osobám vstupujícím na pozemek před domem by teoreticky bylo možné považovat za Vámi zmíněný přestupek proti občanskému soužití.
Dle ust. § 49 odst. 1 písm. a) přestupkového zákona se tohoto přestupku dopustí ten, kdo jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch. Pokud tedy výkřiky této paní mají vulgární charakter, jsou urážlivé či posměšné, je teoreticky možné takové jednání posoudit jako tento přestupek.
Nicméně takový přestupek se projednává pouze na návrh postižené osoby, tedy ten, na koho paní předsedkyně takto křičí, by se musel obrátit na policii.
Jednání paní předsedkyně vůči Vám se určitě braňte. Doporučuji Vám ji písemně vyzvat, aby se zdržela protiprávního jednání spočívajícího v uvádění a rozšiřování nepravdivých informací o Vaší osobě na veřejnosti, jelikož tím poškozuje Vaši osobnost (jméno, pověst, čest apod.). Pokud by od tohoto jednání neupustila, můžete se soudní cestou domáhat ochrany svého jména a pověsti a požadovat případně i náhradu způsobené nemajetkové újmy.
Dále se můžete v této věci obrátit na policii a žádat prošetření takového jednání (ať už klasifikace jako přestupek proti občanskému soužití, či při naplnění podmínek případně i trestný čin pomluvy).
Dále Vám doporučuji prostudovat stanovy společenství vlastníků jednotek za účelem zjištění, zda a za jakých podmínek je paní předsedkyni možné z její funkce odvolat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.