Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na 3 týdenní dovolené a nyní mi známí volali, že v místě, kde parkuji, je značka zákaz stání na tuto sobotu, jelikož se tam bude běhat maratón. Nemám možnost, jak přeparkovat, zároveň nechci platit za odtah či botičku. Mohu tomu nějak předejít? Někam to oznámit apod. ? Děkuji za odpověď. Kristýna

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo omezení stání vozidel na předmětné komunikaci vydáno postupem a v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb. , konkrétně s § 19a (značka umístěna stanovený počet dnů předem apod.), který upravuje možnost stanovení zákazu stání z důvodu např. Vámi uváděného maratonu, bohužel tento zákaz nemůžete obejít.
Odtah vozidla je upraven v 19b tohoto zákona: Je-li to nezbytné pro naplnění účelu dočasného zákazu nebo omezení stání nebo zastavení silničních vozidel, je vlastník pozemní komunikace oprávněn odstranit silniční vozidlo ponechané na pozemní komunikaci v rozporu s tímto zákazem nebo omezením a odstavit je na vhodném místě. Po pominutí důvodů pro odstranění silničního vozidla je vlastník pozemní komunikace povinen vozidlo bez zbytečného odkladu vrátit na místo, odkud bylo odstraněno, nebo na jiné vhodné místo v bezprostředním okolí viditelné z místa, odkud bylo vozidlo odstraněno. Není-li to možné, oznámí vlastník pozemní komunikace provozovateli
silničního vozidla a Policii České republiky místo, kde je možné vozidlo vyzvednout, a způsob jeho vyzvednutí.
Tedy k odtažení může dojít, pokud je to nezbytné pro naplnění účelu zákazu stání, tedy pokud je to nezbytné pro řádný průběh maratonu. V opačném případě není možné vozidlo odtáhnout. Zde tudíž záleží i na tom, kde přesně vozidlo parkujete a jak může omezit průběh maratonu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.