Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Asi před dvěma měsíci (5/2024) jsem zaplatil pokutu za rychlost o pět dní později, 650 Kč. Tento týden mi přišel další dopis s tím, že mám zaplatit 2.000 Kč, ale že už mám 650 Kč "předplaceno", takže jen 1350 Kč. Dá se s tím něco dělat? Děkuji Prokop.

ODPOVĚĎ:
Před zahájením správního řízení zasílá správní orgán nejprve výzvu k uhrazení určené částky podle § 125h odst. 1 zákona o silničním provozu (zákon č. 361/2000 Sb.). Částka určená ve výzvě je vždy nižší než pokuta, kterou lze za daný přestupek udělit (ukládá se ve výši 1/2 dolní hranice sazby pokuty, kterou lze uložit příkazem na místě). Pokud tuto částku uhradíte včas, tj. nejpozději v den určený ve výzvě, v šetření přestupku se nepokračuje. Zaplatíte-li pozdě, správní orgán v šetření přestupku pokračuje a zahájí správní řízení. Pozdní platba se nepromíjí, ale stává se přeplatkem (viz § 125h odst. 9a zákona o silničním provozu). Ten může být vrácen nebo použit i na jakoukoli pravomocně uloženou pokutu. Jestliže Vás v následujícím správním řízení správní orgán shledal vinným z přestupku, uložil Vám pokutu dle zákonem stanovené sazby. Pozdě uhrazenou platbu lze na část této pokuty započítat. Proti rozhodnutí o přestupku se můžete odvolat, ale domnívám se, že správní orgán postupoval v souladu se zákonem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.