Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně platby penále za opožděnou platbu komunálního odpadu. Komunální odpad je třeba v našem městě zaplatit do 30.6. Bohužel jsem letos (2024) (stalo se to poprvé) zapomněla zaplatit. 16.7.2024 jsem byla na Městském úřadě v jiné záležitosti a bylo mi mimochodem úřednicí připomenuto, že naše rodina nemá zaplacený odpad a že budeme již platit 50% penále.

Chtěla jsem se zeptat, zda je taková výše penále vůbec přípustná a umožněna zákonem. Dále připomínám, že na stránkách města jsem o penále nenašla žádnou informaci. Informaci o platbách za odvoz odpadu město občanům nezasílá (např. fakturu) a ani jsme neobdrželi žádnou upomínku, natož pak informaci o takto vysokém penále. V rodině nás žije 5 členů domácnosti, nejedná se tedy o zanedbatelnou částku. Předem děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem Andrea.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás nepotěším, nicméně prodlení s úhradou místního poplatku (například poplatku za komunální odpad) může být sankcionováno nejen prostřednictvím "penále" ve výši 50%, nýbrž tento poplatek může být dle aktuální právní úpravy zvýšen dokonce až na trojnásobek. V této souvislosti je nutné vyjít z § 11/3 zákona o místních poplatcích, dle něhož platí, že:
"Včas nezaplacené nebo neodvedené poplatky nebo část těchto poplatků může správce poplatku zvýšit až na trojnásobek; toto zvýšení je příslušenstvím poplatku sledujícím jeho osud."
Informace o navýšení dlužného poplatku za komunální odpad byste měla nalézt v obecně závazné vyhlášce, jejímž prostřednictvím byl tento místní poplatek městem zaveden. Tato obecně závazná vyhláška by měla být přístupná na webových stránkách města (jak je na to upozorňováno v materiálu, který jste ke svému dotazu přiložila).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.