Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podal jsem podnět na změnu Územního plánu na pozemku v roce 2014. Jelikož v konečné fázi neprošel zastupitelstvem souhlasně, podal jsem žádost o změnu prostřednictvím městské části znovu v r. 2016. Je z právního hlediska standartní postup starosty, když můj podnět (z 2014) na změnu "revokuje"?

Pročetl jsem si důvodovou zprávu, ale zdůvodnění, proč je navržen nesouhlas, tam není. Děkuji, Evžen.

ODPOVĚĎ:
O pořízení územního plánu rozhoduje zastupitelstvo obce mj. na základě návrhu občana obce. Toto platí i pro případnou změnu územního plánu, tedy změna územního plánu je mj. možná na základě návrhu občana obce. Zastupitelstvo obce ovšem není povinno tuto navrhovanou změnu schválit (na změnu územního plánu není právní nárok). O výsledku jednání zastupitelstva obec navrhovatele bezodkladně informuje (§ 46 odst. 3 stavebního zákona).
Tedy předně nerozhoduje starosta obce, ale zastupitelstvo obce. Dále musí být v případě návrhu změny dodržen výše uvedený postup – tedy pokud jste podal návrh na změnu územního plánu, musí se tímto návrhem zastupitelstvo obce zabývat a musíte být informován o výsledku jednání zastupitelstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.