Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych pro hendikepovaného syna na vlastním pozemku zařídil chráněné bydlení v rodinném domě, bohužel pozemek není stavební, ale zahrada, proto musím žádat o změnu územního plánu. V okolí měli "snahu" něco podobného vytvořit developerské firmy, kterým změna ze strany magistrátu prošla.

Byla to z jejich strany však jen záminka a namísto chráněných bytů vyrostlo sídliště. Moje snažení se zatím nesetkalo s úspěchem. Bylo mi řečeno, že sociální či zdravotní otázky žadatelů při žádosti o změnu územního plánu nejsou zohledňovány. Prosím o radu, jak to vidí právo? Děkuji, Miloš.

ODPOVĚĎ:
Územní plán v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňuje a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se zásadami územního rozvoje kraje a s politikou územního rozvoje. Tedy při pořizování územního plánu (či jeho změně) je přihlíženo k potřebám využívání území, k šetrnosti využívání území apod. , nejsou rozhodné „sociální důvody“.
Na změnu územního plánu není právní nárok, tedy de facto můžete podat pouze podnět ke změně územního plánu, ale zda ke změně dojde, záleží čistě na zastupitelstvu obce, která územní plán (popř. jeho změnu) schvaluje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.