Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako vlastník pozemku, ale neoploceného, mám smůlu, že se zde poslední dobou shromažďují "bezdomovci". Řešili jsme to na úřadě - žádost o oplocení byla zamítnuta. Jak mám podle zákona postupovat? Policie je jen krátkodobé řešení. Vykolíkování a nápis soukromý majetek - k smíchu. Děkuji, Magdalena.

ODPOVĚĎ:
Z dotazu bohužel nevyplývá, z jakého důvodu Vám nebylo stavebním úřadem oplocení Vašeho pozemku povoleno. V této souvislosti připomínám, že pro vybudování oplocení je zapotřebí vydání územního souhlasu (jak vyplývá z § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona). Pokud se Vám nepodaří splnit všechny podmínky pro vydání územního souhlasu (např. nezískáte souhlasy všech sousedů s vybudováním oplocení), zahájí stavební úřad automaticky územní řízení (§ 96/5 stavebního zákona), jehož výsledkem bude (budou-li splněny všechny podmínky) vydání územního rozhodnutí o umístění stavby (§ 79 stavebního zákona).
Nachází-li se Vámi vlastněný pozemek v nezastavěném území (§ 18/5 stavebního zákona), popř. je-li Vámi vlastněný pozemek veřejným prostranstvím (§ 34 zákona o obcích), nemusí Vám být vybudování oplocení skutečně povoleno.
V této souvislosti Vám doporučuji kontaktovat znovu místně příslušný stavební úřad a podrobně zde konzultovat, z jakého důvodu (resp. na základě jakého ustanovení jakého právního předpisu) Vám nemůže být výstavba oplocení povolena. Bude-li Vaše případná budoucí žádost o vybudování oplocení zamítnuta, budete oprávněna se proti takovému rozhodnutí bránit (návrhem na přezkum či odvoláním).
Co se týče dalších možností obrany Vámi vlastněného pozemku, nenabízí Vám právní řád příliš mnoho. V každém případě můžete přivolat Policii ČR nebo obecní policii, máte však pravdu, že toto řešení není dlouhodobé.
Ve smyslu § 14 občanského zákoníku je možné, abyste své vlastnické právo bránila i svépomocně, a to za těchto podmínek:
- každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě;
- hrozí-li neoprávněný zásah do práva bezprostředně, může jej každý, kdo je takto ohrožen, odvrátit úsilím a prostředky, které se osobě v jeho postavení musí jevit vzhledem k okolnostem jako přiměřené.
Své vlastnické právo můžete bránit samozřejmě i soudní cestou, tzn. podáním žaloby na osoby, které Vaše vlastnické právo narušují, s ohledem na délku soudního řízení (a další s tím související praktické aspekty) je však takové řešení zcela iluzorní.
Jiné možnosti legální obrany (než asistenci Policie ČR či obecní policie, přiměřenou svépomoc či podání žaloby) však český právní řád de facto nenabízí.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.